Рівняння на «Генералів»

18.09.2013
Рівняння на «Генералів»

У Нічній лізі Києва за «Генералів» виступають відомі в недалекому минулому хокеїсти провідних українських клубів. (з сайта HC–Generals.com.)

Віталій МОХНАЧ

Близько двох місяців тому на розширеній нараді керівників хокейних клубів України було досягнуто домовленості, що третій сезон ПХЛ мав би стартувати в період між 29 вересня та 1 жовтня. Однак, згідно з інформацією, яку отримала «УМ», Професіональна хокейна ліга не має можливостей для організації чемпіонату, і, швидше за все, «запуском» чергової національної першості займеться Федерація хокею України, під егідою якої чемпіонати проходили до створення ПХЛ.

Щодо ПХЛ, то, не виключено, ця організація, поспішно створена в 2011 році, доживає свої останні дні. Можливо, все ще колись зміниться на краще, однак наразі профі–ліга майже не подає ознак життя. Офіційний сайт ПХЛ перебуває в замороженому стані з 6 серпня, коли на ньому востаннє оновлювалася інформація. А головний фактор, що свідчить про недієздатність ліги, — відсутність керівництва. Юрій Загородній, який очолював ПХЛ від її народження, ще 12 червня подав у відставку. Також залишив свою посаду керівник спортивного департаменту Юрій Гунько — пішов працювати помічником тренера «Білого барса». Відтоді ПХЛ так і не змогла обзавестися директоратом. Президент білоцерківського клубу Костянтин Єфименко пропонував призначити на цю посаду Дмитра Христича, однак знаний у минулому хокеїст не схотів очолювати корабель, що тоне.

Не секрет, що основною проблемою ПХЛ за час її нетривалого існування були гроші, точніше, їх відсутність. Проблеми почалися з того, що по завершенні першого сезону клуби так і не отримали обіцяні преміальні. А провісником близького кінця стала сумна й некрасива історія з дискваліфікацією минулої весни без п’яти хвилин чемпіона країни «Беркута», який вчасно не сплатив членські внески.

Неспроможність команд витрачатися на чималі вступні внески й призвела до занепаду ПХЛ. Іще в минулому сезоні було видно, що потужні спонсори, які в 2011 році жваво відгукнулися на заклик тодішнього віце–прем’єра Бориса Колеснікова розвивати в країні хокей, синхронно згорнули фінансування своїх ХК. По суті, ліга занепала, коли її натхненник Колесніков — власник ХК «Донбас» — втратив посаду в уряді. І дійшло до того, що перед стартом сезону 2013/14 до чемпіонату на належному рівні виявилися готові лише дві команди — київський «Компаньйон–Нафтогаз» та «Білий барс» із Білої Церкви, який став фарм–клубом «Донбасу».

Тож не дивно, що федерація, готуючись повернути ЧУ під своє крило, планує суттєво знизити вимоги (зокрема й фінансові) до майбутніх учасників національної першості. Але й за таких умов шукати учасників для нової національної першості доводиться «вдень з вогнем».

Зазначимо, що чемпіон двох сезонів ПХЛ — «Донбас» — у новому розіграші ЧУ участі не братиме. Його інтереси на внутрішній арені захищатимуть уже згадані «барси». З огляду на надійність тилів, саме білоцерківці є основними претендентами на національне «золото» 2013/14. Окрім «Компаньйона», який і надалі тренує знаний фахівець Олександр Сеуканд, про своє бажання зіграти в ЧУ заявили також лідери так званої Нічної хокейної ліги Києва — «Генерали». За словами директора «Дженералз» Олександра Пристромка, після півтора року існування молодий аматорський клуб вирішив спробувати свої сили на вищому рівні. Пробний спаринг із «Білим барсом» у Броварах минулої п’ятниці «Генерали» програли з почесним рахунком 2:4. «У нас є принципове бажання зіграти в чемпіонаті України. Але остаточне рішення щодо участі залежить від розміру вступних внесків», — пояснив «УМ» позицію клубу пан Пристромко.

За «Генералів» наразі катається чимало досить відомих хокеїстів — Скороход, Рябенко, Щербатюк, Дворецький, Буточнов, Шаманський, Бега та ін., крім того, команда планує перед ЧУ підсилити деякі позиції.

Грошовий тягар стримує лет і київського «Сокола». У ФХУ ще не мають повних гарантій участі в ЧУ збанкрутілого екс–флагмана вітчизняного хокею, але сподіваються, що юні «соколята» — вихованці клубної ДЮСШ — за підтримки ветеранів, котрі життя не уявляють без хокею, таки вийдуть на старт.

Мають у федерації й попередню згоду керівництва львівських «Левів», яким, щоправда, досі не вдалося вирішити питання з льодовою ареною. Водночас точно відомо, що в новому ЧУ не буде розформованого харківського «Динамо». Щоправда, на його місці, за аналогією зі столичними «Генералами», може «вирости» аматорська команда, за яку не проти виступити деякі екс–гравці «Динамо».

Схоже, після двох років невдалого досвіду профі–ліги український чемпіонат повертається на звичний напівлюбительський рівень. У ФХУ кажуть, що готові відчинити двері національної першості практично для всіх охочих, хіба за винятком «дворових команд».