Досвід проти вразливого самородка

13.09.2013
Досвід проти вразливого самородка

Анна Ушеніна (ліворуч) грає з претенденткою Іфань на чужій території. (прес–служби ФІДЕ.)

Здійнявшись у грудні 2012 року на світовий шаховий трон у жіночому заліку, нині харків’янка Анна Ушеніна мусить захищати здобутий титул. Право відібрати в українки корону виборола китаянка Хоу Іфань, яка виграла своєрідний турнір претенденток — серію Гран–прі–2011/12. Саме 19–річна представниця КНР до тріумфу Ушеніної двічі поспіль вигравала чемпіонати світу. У рейтингу ФІДЕ серед представниць прекрасної статі Іфань посідає другу позицію (2609), поступаючись за показником Ело угорці Юдіт Полгар (2696). Однак, як відомо, Юдіт змагається лише на чоловічих турнірах. Для порівняння: Ушеніна в рейтингу 17–та з кількістю очок 2500.

Якщо торік Ушеніна стала чемпіонкою на турнірі за системою «плей–оф», то відстоювання титулу має вигляд матчевої зустрічі двох шахісток. Протистояння почалося позавчора в китайському місті Тайджоу, і вже перша партія засвідчила силу претендентки. Граючи чорними, Іфань виграла на 41–му ході. Учора в другій партії суперниці погодилися на нічию після 33 ходів.

На думку шахових експертів, Хоу — явний фаворит чемпіонського протистояння. Російський гросмейстер Сергій Смагін каже, що претендентка — висококласна шахістка з хорошою школою та потужним арсеналом, тоді як 28–річна Ушеніна — це «самородок, який має багато слабких місць». Підтверджують думку Смагіна й котирування букмекерів, які на загальну перемогу Іфань дають коефіцієнт 1,36 до 1, тоді як Ушеніної — 6,60.

У свою чергу російська шахістка Валентина Гуніна характеризує учасниць чемпіонського матчу як рівносильних суперниць, щоправда, визнає значно більший ігровий досвід китаянки, який і може стати головним аргументом для її перемоги. Також суттєвим стимулюючим фактором для китаянки будуть рідні стіни. «Останні десять років я живу в Пекіні, але мені завжди приємно повертатися на малу батьківщину. Тут мене підтримують мої батьки та родичі», — сказала Іфань після вдалого старту.

«Тут усе добре, але грати на чужій території не дуже комфортно», — зізналася, в свою чергу, Ушеніна. Вона має вдалий досвід протистояння з Іфань — переграла китаянку в травні на Гран–прі Женеви навіть чорними фігурами.

Додамо, що поєдинок триватиме, доки одна з шахісток не набере 5,5 бала. Для цього заплановано 10 класичних партій, а в разі нічийного рахунку буде зіграно тай–брейк. Призовий фонд матчу становить 200 тисяч доларів, які розійдуться між переможницею та переможеною у співвідношенні 60:40 (у разі «тай–брейку» — 55:45).