Революційна еволюція команди Фрателло

11.09.2013
Революційна еволюція команди Фрателло

Попри статус фаворитів, у заключному матчі групового турніру серби поступилися чорногорцям. (ФІБА–Європа.)

Із кожною новою звитягою на чемпіонаті Європи українська збірна обростала неоціненним досвідом та впевненістю у власних силах, а вітчизняні вболівальники раділи наро­дженню боєздатного колективу, основним девізом якого вже не були пріснопам’ятні слова П’єра де Кубертена: «Головне — не перемога, а участь». Здобувши позавчора четверту вікторію в п’яти матчах першого групового етапу, підопічні Майка Фрателло посіли в секстеті А високе друге місце й у числі перших трьох команд своєї «пульки» з двома очками пробилися до другого групового етапу.

Варто відзначити, що в Любляні українській збірній уперше в своїй історії вдалося подолати перший етап Євробаскету. Кращим результатом «синьо–жовтих» на попередніх континентальних форумах було аж 13–те місце. Тепер же, жваво заскочивши до другого групового раунду, в якому зіграють 12 збірних — два секстети по шість команд, Україна в будь–якому разі встановить новий рекорд успішності на ЧЄ.

Звісно, не хотілося, щоб на цьому успіхи молодого та амбіційного колективу Фрателло вичерпалися першим етапом. Без сумніву, попереду на «синьо–жовтих» чекають зустрічі з дуже серйозними опонентами — збірними Сербії, Латвії та Литви (тріо кращих із групи В), які влилися до пулу з французами, бельгійцями та нашою командою. Однак попередні матчі «синьо–жовтих» засвідчили, що нічого неможливого на цьому Євробаскеті не буває. Можливо, очевидними фаворитами виглядають серби, які місяць тому на Кубку Бєлграда розгромили українців із рахунком 96:68. Однак у Любляні хлопці Фрателло грали фактично на рівних навіть із французами — віце–чемпіонами Європи. Дві прибалтійські команди тим більше не виглядають непрохідними.

Хоча, до честі збірних Литви та Латвії варто відзначити, що вийшли до наступного етапу Євробаскету вони з надскладної групи, залишивши за спинами одразу трьох представників балканського баскетболу — боснійців, чорногорців та македонців.

Зрештою, щоб потрапити до чвертьфіналу, достатньо посісти навіть четверте місце в групі Е. А принаймні на старті другого етапу, де беруться до уваги здобутки попереднійх матчів (перемога над бельгійцями та поразка французам), наша збірна посідає якраз останнє прохідне місце.

«Ми дуже задоволені, що увірвалися до еліти європейського баскетболу, потрапили до числа найкращих 12 команд Європи. А впевнена перемога над британцями вселяє надію, що команда відчує впевненість і проведе наступний раунд на високому рівні», — каже президент ФБУ Олександр Волков.

Водночас боротьбу за ще чотири місця у чвертьфіналах від групи F вестимуть переможці «первинних» секстетів С та D — іспанці та італійці, а також другі–треті колективи цих «пульок» — хорвати, словенці, фіни й греки.

Без сумніву, головною сенсацією першого раунду став провал російської збірної, яка лише в останньому турі здобула свою першу перемогу. У складному протистоянні подолано команду Туреччини — також імениту й сильну команду, що стала невдахою групового раунду. Після раннього вильоту наставник турків Богдан Таньєвич заявив, що збирається у відставку. Натомість нещодавно обраний президент Російської федерації баскетболу Юлія Анікєєва повідомила, що керманич їхньої збірної Василь Карасьов, попри найгірший в історії національної команди результат, залишиться на посту.

ТАБЛО

Чемпіонат Європи (Словенія). Чоловіки. Перший раунд.

Заключний 5–й тур

Група А

В. Британія — Україна — 68:87, Німеччина — Ізраїль — 80:76, Бельгія — Франція — 65:82.

Турнірне становище: Франція, Україна — 4/1, Бельгія, В. Британія, Німеччина — 2/3, Ізраїль — 1/4.

Група В

Латвія — Македонія — 76:66, Литва — Боснія і Г. — 72:78, Чорногорія — Сербія — 83:76.

Турнірне становище: Сербія, Латвія, Литва, Боснія і Г. — 3/2, Македонія — 1/4.

Група С

Грузія — Іспанія — 59:83, Хорватія — Чехія — 70:53, Словенія — Польща — 61:71.

Турнірне становище: Іспанія, Хорватія — 4/1, Словенія — 3/2, Чехія — 2/3, Грузія, Польща — 1/4.

Група D

Греція — Фінляндія — 77:86, Італія — Швеція — 82:79, Туреччина — Росія — 77:89.

Турнірне становище: Італія — 5/0, Фінляндія — 4/1, Греція — 3/2, Швеція, Туреччина, Росія — 1/4.

Становище на старті

другого групового етапу

Група Е

Франція, Сербія — 2/0, Литва, Україна — 1/1, Латвія, Бельгія — 0/2.

Група F

Італія — 2/0, Іспанія, Словенія, Фінляндія, Хорватія — 1/1, Греція — 0/2.

Розклад наступних матчів

збірної України

11 вересня

Латвія — Україна

13 вересня

Україна — Сербія

15 вересня

Україна — Литва