І щоб ніхто не здогадався

10.09.2013
І щоб ніхто не здогадався

Усі чотири питання порядку денного учасники зібрання підтримали одноголосно. (УНІАН.)

У неділю з ранку вхід до стадіону «Спартак» у Києві перекрили залізними парканами. Люди в червоних «вітровках» із символікою КПУ пропускали всередину лише за персональними запрошеннями, які розповсюджували через районні та обласні парторганізації комуністів. Цього дня на стадіоні відбувалося дійство «лише для обраних» — організовані партією Віктора Медведчука «Український вибір» та КПУ збори громадян, що поклали старт організації всеукраїнського референдуму про вступ України до Митного союзу.

Журналісти до обраних, судячи з усього, не належали — з міркувань «порядку і безпеки» пресу на територію стадіону не пустили.

Раніше, у п’ятницю, Окружний адміністративний суд Києва заборонив Центральній виборчій комісії делегувати на ці збори свого представника. Однак член ЦВК, комуніст Юрій Донченко, все–таки відвідав захід як приватна особа.

Головуючим зібрання обрали керівника парламентської фракції комуністів Петра Симоненка, який пообіцяв до кінця жовтня покласти на стіл ЦВК 4 мільйони підписів за проведення плебісциту. А от лідер «Українського вибору» Віктор Медведчук, партійні прапори якого майоріли поруч із червоними, на зборах так і не з’явився. Експерти подейкують, що між ним і Петром Симоненком починається конкуренція за право освоєння коштів, які може інвестувати Росія для проведення «народного референдуму». А північний сусід, враховуючи прагнення України до підписання Угоди про асоціацію з ЄС, інвестицій, без сумніву, не шкодуватиме.

Загалом на зборах було зареєстровано 2508 учасників. Як повідомила прес–служба КПУ, збори ухвалили рішення про необхідність плебісциту щодо приєднання до Митного союзу і ЄврАзЕС. «Ми продемонстрували своє бажання і можливість контролювати суспільно–політичні процеси в країні. І це наше головне досягнення», — підсумував головний комуніст України.

У Центрвиборчкомі «Україні молодій» розповіли, що поки не можуть сказати, чи буде зареєстровано ініціативну групу КПУ й «Українського вибору» — спершу треба детально вивчити всі документи, у тому числі рішення суду і власне ухвалу зборів.

ЩО УХВАЛИЛИ

 

Учасники іцініативних зборів розглянули чотири питання: про доцільність проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою щодо вступу України до Євразійського економічного співтовариства; про точне формулювання питання, що пропонується винести на референдум; утворення персонального складу ініціативної групи з проведення референдуму; про призначення уповноваженого представника цієї ініціативної групи.

Було визначено, що питання, яке виноситиметься на референдум, звучатиме так: «Чи підтримуєте ви приєднання України до Митного союзу Республіки Білорусь, Республіки Казахстан і Російської Федерації?» із варіантами відповіді «так» чи «ні». Також затверджено було персональний склад ініціативної групи з проведення всеукраїнського референдуму в кількості 9892 особи.