Тому що в них Банда...

10.09.2013

Гідний приклад для наслідування іншим бідним країнам подала нова влада країни Малаві, розташованої на південному сході Африки. Вона має намір нагодувати мільйон голодуючих на кошти, виручені від продажу президентського літака.

За даними казначейства Малаві, продаж реактивного літака бізнес–класу Dassault Falcon 900EX, придбаного попереднім президентом країни Бінгу ва Мутаріка, поповнив державний бюджет на 15 мільйонів доларів. Усі ці гроші заплановано витратити на купівлю маїсу й бобів для найбідніших співгромадян. До речі, за межею бідності живуть понад 60 відсотків малавійців.

Виручена за літак сума становить понад половину всіх коштів, виділених владою на забезпечення голодуючих їжею. Загалом до цього списку внесено майже півтора мільйона осіб — при населенні країни приблизно в 16 мільйонів.

Як повідомляє агенція «Рейтер», пані президент Джойс Банда оголосила про намір істотно перерозподілити бюджетні витрати на користь простих людей. Крім літака, 63–річна лідерка продала більше 30 «мерседесів», які використовувалися адміністрацією глави держави, а власну зарплату знизила на 30 відсотків.

За рахунок цих заходів Банда сподівається поліпшити відносини із зарубіжними спонсорами. Раніше гуманітарна допомога від таких меценатів становила близько 40 відсотків держбюджету Малаві, але після купівлі Бінгу ва Мутарікою розкішного літака доброчинні вливання з–за кордону суттєво скоротилися.