Історія на мільйони

10.09.2013

Другий рік поспіль «Ю–Ес оупен» завершується не в неділю, як це заведено на всіх масштабних тенісних турнірах, а в перший день робочого тижня (за київським часом уже навіть почався вівторок). До чоловічого фіналу, куди прогнозовано пробилися дві перші ракетки світу — Новак Джокович та Рафаель Надаль. Попри другий номер посіву, саме іспанець вважався фаворитом протистояння, адже напередодні відкритої першості США виграв два представницькі «хардові» «Мастерзи» і, що важливо, витратив на півфінальний поєдинок значно менше сил, ніж його опонент. Роблячи останній крок до фіналу, Рафа доволі легко — в трьох сетах, що тривали 2 години 21 хвилину, — розібрався з французом Рішаром Гаске (8) — 6:4, 7:6 (7:1), 6:2. Натомість лідерові рейтингу АТР Джоковичу на шляху до свого четвертого поспіль американського фіналу довелося долати чотиригодинний марафон зі швейцарцем Станісласом Ваврінкою — 2:6, 7:6 (7:4), 3:6, 6:3, 6:4.

До речі, перед тим 9–й номер посіву спромігся на найбільший подвиг у своїй кар’єрі — перемогу в 1/4 фіналі над чинним чемпіоном Енді Марреєм із Британії (3) — 6:4, 6:3, 6:2. Джокович обіграв росіянина Южного (6:3, 6:2, 3:6, 6:0), Гаске — іспанця Феррера (6:3, 6:1, 4:6, 2:6, 6:3), а Надаль — співвітчизника Робредо (6:0, 6:2, 6:2).

Напруженим був і жіночий фінал у неділю. Другий рік поспіль зустрілися Серена Уїльямс та Вікторія Азаренко — як і в чоловіків, також найкращі на даний момент тенісистки світу. І знову, як і торік, сильнішою виявилася темношкіра американка — 7:5, 6:7 (6:8), 6:1.

Відзначимо, що це був найдовший із 1980 року жіночий фінал — тривалістю 2 год. 45 хв., переможниця якого отримала найбільший в історії призовий чек — на 3,6 млн. доларів. «Цей трофей, як і інші мої «Шоломи», дуже багато значать для мене, адже вони дозволяють мені почуватися частиною цього неймовірного спорту», — сказала тріумфаторка.

«Чорна перлина» виграла загалом п’ятий одиночний титул на «Ю–Ес оупен», а загалом в активі неперевершеної Уїльямс–молодшої 17 перемог на турнірах серії «Гранд слем».

Щоправда, ложкою дьогтю для Серени став парний турнір, у якому вона разом зі старшою сестрою Венус — уже зовсім не такою блискучою, як колись, — поступилася в півфіналі у двох сетах чеському дуету Андреа Главачкова/Люція Градецька (5). У фіналі чешки перемогли пару Ешлі Барті/Кейсі Лельаква (Австралія, 8) — 6:7, 6:1, 6:4.

А у змаганні чоловічих пар так само несподівано на півфінальній стадії вибули супертитуловані брати Боб і Майк Брайани. І чемпіонами також стали кривдники американців — Леандер Паес/Радек Штепанек (Індія/Чехія, 4) у фіналі розбили дует Александр Пейя/Бруно Соарес (Австрія/Бразилія, 2) — 6:1, 6:3.