Ключовий фактор трибун

10.09.2013
Ключовий фактор трибун

Євген Хачеріді у матчі протиСан–Марино забив аж двічі. (Рейтер.)

«Треба якнайшвидше забути сьогоднішню гру і думати про важкий поєдинок у Києві проти Англії. Адже ми дожили до матчу, який стане для нас як останній», — сказав головний тренер збірної України Михайло Фоменко після п’ятничного розгрому Сан–Марино на «Арені Львів». Виграш із рахунком 9:0 став найбільшим в історії української національної команди — досі було максимум 6:0 в іграх з андоррцями та азербайджанцями. Але перемога над аутсайдером справді не має особливого значення, адже будь–який інший результат у матчі з апеннінськими аматорами сприймався б як фантастика. А змагаємося ми насправді з іншими командами, і програш Англії сьогодні фактично перекреслить шанси на вихід «синьо–жовтих» на ЧС–2014 із першого місця в групі. Нічия ще може розглядатися як варіант, а в разі поразки вже не все буде залежати від нас.

На матч проти українців збірна Англії вийде у статусі лідера групи, який вона здобула завдяки перемозі над молдаванами та нічиїй у польсько–чорногорському двобої. Щоправда, турнірному підвищенню наставник «левів» Рой Ходжсон особливо не радів, оскільки переймався кадровими проблемами напередодні відповідального поєдинку в Києві. Через перебір жовтих карток гру на НСК «Олімпійський» пропустить ключовий форвард англійців Дані Уелбек, який отримав необов’язковий «гірчичник», коли завдав удару по воротах молдаван після свистка словацького арбітра Івана Кружляка. Тренер англійської збірної вини свого підопічного в тому епізоді не вбачає, навпаки — Ходжсон звинувачує суддів у тому, що в переддень «матчу за лідерство в групі» вони позбавили збірну Англії головного бомбардира.

«Це просто незбагненно: після забігу на 40 ярдів, коли момент прийому м’яча та удару розділяє не більше секунди, рефері виносить попередження... До того ж там не було офсайду — ми бачили повтор», — гнівався Ходжсон. Його команді сьогодні також не допоможуть форварди Уейн Руні й Даніель Старрідж.

Незадоволені були й футболісти Польщі: рефері скасував гол, забитий на останніх хвилинах матчу проти чорногорців, а вони дізналися про це рішення (до речі, справедливе) вже після того, як відсвяткували взяття воріт «купою малою».

Українці ж у Львові свої голи відзначали стримано. Не забивали цього вечора лише Шевчук, Ярмоленко та воротар П’ятов, а Євген Хачеріді відзначився навіть двічі. Прикметно, що раніше жодному із захисників збірної України не вдавалося стріляти «дуплетом». Ситуація сприяла, адже переповнений стадіон, масово «озброєний» синьо–жовтими прапорами, невпинно гнав команду вперед. А основний воротар санмаринців не приїхав на гру через те, що його не відпустили з університету.

«Усі голи ми забили для вболівальників», — так пояснив феєрію капітан «синьо–жовтих» Анатолій Тимощук.

Нервовими у матчі були тільки перші 10 хвилин, коли господарі намагалися намацати свою гру. Марко Девич примудрився навіть заробити «гірчичник» за симуляцію. Та коли він же відкрив рахунок, гості «посипалися».

Як і передбачав Євген Селезньов, команда Сан–Марино грала до першого гола. Загалом українці завдали по воротах бухгалтера Федеріко Валентіні 26 ударів, із яких третина стали результативними. Сан–маринці били в бік воріт П’ятова лише тричі, причому в одному з епізодів єдиний професіонал у їх складі (щоправда, з приставкою «екс–»), 37–річний колишній нападник «Падуї», «Сассуоло» й «Верони» Енді Сельва не влучив головою у «рамку» з якихось трьох метрів.

Хай там як, а напередодні архіважливого матчу з англійцями українська збірна «обкатала» на континентальних аутсайдерах свій бойовий склад, зарядилася позитивними емоціями й відчула себе єдиним колективом. Адже голам Хачеріді раділи не тільки його партнери по «Динамо», а й опоненти з «Шахтаря». «Граючи за клуби, вони — «вороги» (в лапках), але в житті — друзі, ворожнечі ніякої немає й близько», — охарактеризував атмосферу в збірній Михайло Фоменко.

 

А ІНШІ ЯК?

Суперництво без гарантій

Аж п’ятеро футболістів із чемпіонату України виходили в складі збірної Грузії в її матчі проти французів — троє з «Дніпра» та двоє з «Іллічівця», і цьому легіону вдалося відстояти сенсаційну нульову нічию. Оновлені «Ле бльо» під керівництвом Дідьє Дешама із шести матчів цього року виграли тільки один (щоправда, три з чотирьох поразок припадають на спаринги) і вже навряд чи піднімуться вище другого місця в групі І. Адже чинним чемпіонам світу іспанцям, щоб утримати лідерство і здобути прямий квиток на ЧС–2014, потрібно у двох заключних матчах обіграти принаймні одного з двох аутсайдерів.

Нагадаємо, згідно з регламентом, переможці груп у зоні УЄФА виходять на «мундіаль» напряму, а ще чотири путівки розіграють у стикових матчах вісім кращих команд із других місць. Тобто один із дев’яти «срібних» призерів залишиться за бортом «плей–оф». Відповідно до поточних показників, це — збірна Норвегії. Але все ще може змінитися, адже командам лишається провести по дві–три зустрічі. До речі, успішність у поєдинках з аутсайдерами (як у ймовірному випадку України — із Сан–Марино) в цих розкладах ролі не гратиме. Щоб урівняти умови для всіх претендентів на «плей–оф», їхні результати в матчах із командами з шостих місць своїх груп буде проігноровано (бо в уже згаданій групі І — п’ять учасників).

У жодній з європейських груп лідер ще не гарантував собі пряму перепустку на бразильський ЧС. Мало того, лише в секстеті А відомі дві команди, які точно не пролетять принаймні повз «плей–оф» — Бельгія та Хорватія. Тоді як в інших групах коло претендентів на успіх у кваліфікації значно ширше. А в групі В навіть аутсайдери з Мальти ще не втратили шансів на друге місце.

Навряд чи щось завадить виграти групу D голландцям. Але підопічні Луї ван Гала вочевидь зарано заспокоїлися і ледь не зганьбилися в Таллінні. Вийшовши на поле скромного стадіону «А Ле Кок» із трьома номінальними нападниками — Робіном ван Персі з «МЮ», «баварцем» Ар’єном Роббеном та київським динамівцем Джермейном Ленсом, гості пробили голкіпера нижньогородської «Волги» Сергія Парейка вже в першій атаці — класним ударом у «дев’ятку» після сольного флангового проходу відзначився Роббен. Однак естонці надалі не стушувалися, і форвард пермського «Амкару» Костянтин Васильєв двічі змусив капітулювати захист «помаранчевих» на чолі з воротарем Міхелом Вормом, причому один із його ударів був не гіршим за роббенівський. До мегасенсації лишалося кілька секунд, коли — вже в компенсований час — український арбітр Сергій Бойко покарав господарів 11–метровим. Герой матчу Васильєв збив ван Персі, і потерпілий сам виконав вирок — 2:2.

Ще одну бойову нічию зафіксовано в Берні на «Стад де Свісс». Швейцарці в матчі з командою Ісландії вели перед 4:1, але підсумком став рахунок 4:4. Єдиний хет–трик цього ігрового дня — в активі нападника голландського АЗ Йоганна Гудмундссона.

 

ЛЕГІОН

Австрія

Алексндр Драгович «Динамо» — 90 хв.

Голландія

Джермейн Ленс «Динамо» — до 67–ї хв.

Грузія

Джаба Канкава «Дніпро» — 90 хв.

Олександр Кобахідзе «Дніпро» — до 60–ї хв.

Уча Лобжанідзе «Дніпро» — 90 хв.

Торніке Окріашвілі «Іллічівець» — 90 хв., жк

Давид Таргамадзе «Іллічівець» — із 69–ї хв.

Естонія

Сергій Зеньов «Карпати» — з 56–ї хв.

Литва

Саулюс Міколюнас «Севастополь» — до 73–ї хв.

Македонія

Ванче Шиков «Волинь» — 90 хв.

Португалія

Мігел Велозу «Динамо» — 90 хв.

Хорватія

Огнен Вукоєвич «Динамо» — 90 хв., жк

Едуардо «Шахтар» — до 63–ї хв., жк

Даріо Срна «Шахтар» — 90 хв., жк

 

КВИТКИ

Попри шалений попит на квитки, під час матчу з англійцями трибуни НСК «Олімпійський» цілком можуть «світити» багатьма порожніми місцями. У касах перепусток на стадіон давно немає — цьому посприяла мафія спекулянтів. Хоча касири віддавали не більше шести квитків в одні руки, спекулянти вдалися до «каруселі» й розібрали всі квитки вартістю від 40 до 200 грн.

Тож наприкінці минулого тижня найдешевші квитки на місця за воротами номіналом 40 грн. перекупники пропонували по 200 грн., номіналом 80 грн. — за 400 грн., а за 200–гривневі просили 800 грн.

Уболівальники приставати на таке здирство не поспішають. Деякі з них сподіваються на «обвал» перекупницьких цін безпосередньо перед початком матчу, який стартує о 21:00.