Захистіться від машин

05.09.2013

Управління Державтоінспекції в Київській області закликає пішоходів вжити заходів для позначення себе на дорозі. Зокрема, йдеться про використання на одязі і предметах, які пішохід несе iз собою, елементів, що здатні повертати (відбивати) світло. Як зазначають у ДАІ, водій автомобіля здатен помітити пішохода, що має світловідбиваючі елементи, зі значно більшої відстані в порівнянні з пішоходом без них.

«При русі з ближнім світлом фар відстань збільшується з 25—40 метрів до 130—140 метрів, а при русі з дальнім світлом — відстань збільшується до 400 метрів. При застосуванні світловідбиваючого елемента ризик наїзду на пішохода знижується в 6–8 разів», — йдеться у повідомленні УДАІ.

Особливу увагу в ДАІ звертають на забезпечення таким одягом дітей, що повертаються додому зі школи в умовах недостат­ньої видимості. Тим більше, якщо пішохідний маршрут дітей проходить по неосвітлених ділянках доріг. Застосування світловідбиваючих елементів на одязі допоможе дітям стати більш помітними на дорозі. Адже з початком нового навчального року на дорогах побільшало юних пішоходів.

Саме тому Державтоінспеція Київщини звертається до батьків та вчителів iз проханням вжити всіх необхідних заходів для попередження нещасних випадків iз дітьми на дорогах. «Шановні водії, будьте особливо уважними поблизу навчальних закладів та житлових зон. Побачивши на тротуарі або пішохідному переході дитину, ви маєте наперед передбачати її дії та бути удвічі обережним, — йдеться у повідомленні відомства. — Пам’ятайте: поведінка дитини на дорозі часто є непередбачуваною. Тож будьте особливо уважні при проїзді пішохідних переходів, місць розташування навчальних закладів тощо. Заздалегідь знижуйте швидкість, не об’їжджайте транспорт, який зупинився перед «зеброю», зупиніться і пропустіть дітей, які переходять дорогу».

Зазначимо, що в осінньо–зимовий період характерним є збільшення кількості дорожньо–транспортних пригод, зокрема і ДТП за участю та з вини пішоходів. За даними ДАІ, з початку року за участю пішоходів сталося 262 ДТП, в яких 68 людей загинуло та 230 травмовано. Oсновними причинами цих аварій є скорочення світлового дня, перехід дороги у невстановленому місці, несподіваний вихід на проїжджу частину, перебування у нетверезому стані, погіршення погодних умов, а також недостатня видимість на автодорогах.

ДО РЕЧІ

Верховна Рада України не підтримала в першому читанні проект Закону за №2454 «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання смертності на дорозі», яким пропонувалося пожиттєво позбавляти прав водіїв «під мухою», які скоїли смертельне ДТП. «За» проголосували лише 118 із 387 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі. Тому цей законопроект було відправлено на доопрацювання у комітети. Законопроектом пропонувалося внести зміни до статті 286 Кримінального кодексу України, які передбачали: якщо під час ДТП є загиблі або ж люди отримали ушкодження середньої­ тяжкості чи тяжкі тілесні ушкодження і було встановлено, що водій перебував у стані алкогольного сп’яніння, то цей водій карається позбавленням волі на строк 10 років, iз пожиттєвим (!) позбавленням права керувати транспортними засобами.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>