Усі свої — у відкритому морі

05.09.2013

У нинішній економічній ситуації — світовій рецесії та ускладненні експорту — варто більше орієнтуватися на внутрішній ринок. Саме таке завдання перед урядом поставив Президент України Віктор Янукович. Головна ідея — робити акцент не на підвищенні митних ставок, а на підсиленні стимулів для національного виробника. Які зможуть реалізувати стратегію імпортозаміщення.

Економічні аналітики відзначають: Україна реалізовує концепцію відкритої економіки. Такий підхід, звичайно, цілком можливий і несе чимало позитиву. Але не тільки. Зворотною стороною медалі є надмірна залежність держави не тільки від експорту, а й від імпорту. Але якщо залежність від імпортних енергоносіїв ще якось можна пояснити, то засилля закордонних товарів на полицях магазинів свідчить про те, що ми не надто активно підтримуємо власного виробника.

Вітчизняні аналітики, проаналізувавши міжнародний досвід, розробили кілька головних аспектів реалізації стратегії імпортозаміщення. Перший — це створення сприятливих умов для ведення бізнесу в Україні. Тобто, зниження податкового навантаження, спрощення процедури адміністрування податків. Другий — реалізація політики податкового стимулювання підприємств, насамперед в амортизаційній політиці. Ці дії мають бути спрямовані на енергозбереження, використання сучасного обладнання, впровадження технологій, які збільшують ефективність виробництва товарів і послуг.

Третій аспект — податкове стимулювання, що вкрай важливе для залучення іноземних інвестицій, які спрямовують в основні фонди, пов’язані з виробництвом товарів, що забезпечують імпортозаміщення. Четвертий — використовуючи норми СОТ, максимально спрямовувати бюджетні кошти на придбання товарів вітчизняного виробництва. І, нарешті, п’ятий — більш ефективне використання цільового рефінансування Національного банку України, які спрямовуються на реалізацію заходів з енергозбереження, імпортозаміщення і сприяння експорту готової продукції. Торік, наприклад, Україна імпортувала продукції на 84,7 млрд. доларів, а експортувала — на 68,8 млрд. У першому півріччі 2013 році імпортувала на 35 млрд, а експортувала — на 30,7 млрд. доларів.

Нині уряд реалізує програму, яка має на 20% збільшити імпортозаміщення сільськогосподарської техніки, частки фармацевтичної продукції — на 5–10%, знизити енергоємість валового внутрішнього продукту на 1,5–3%.