Чемпіонський хід «Діда»

05.09.2013
Чемпіонський хід «Діда»

Команда «Радіошек–Леопард» везе Кріса Хорнера до проміжних перемог. (Рейтер.)

Зазвичай до останньої в сезоні гонки «Гранд–туру» — «Вуельти» — доїжджають далеко не всі знані профі. Однак нинішня, 68–ма за ліком, іспанська «петля» зібрала практично весь велосипедний бомонд. Хіба що тріумфатор «Тур де Франс–2013» Кріс Фрум та переможець минулорічної «Вуельти» Альберто Контадор відмовилися від участі в гонці. Проте й без лідерів команд «Скай» та «Саксо–Тінькофф» пелотон має цілком переконливий вигляд. Зокрема, до числа претендентів на перемогу експерти включили таких відомих гонщиків, як Вінченцо Нібалі з «Астани», Алехандро Вальверде з «Мовістар» та Хоакіма Родрігеса з «Катюші».

Власне, після десяти етапів (із 21 запланованого) всі вони перебувають у першій п’ятірці загального заліку, а капітан казахстанської команди провів у червоній майці лідера аж п’ять етапів.

Проте після вівторка в лідери проміжного заліку вийшов той, на кого ніхто не ставив. Зазвичай у такому віці, в якому на старт «Вуельти–2013» вийшов американець Хорнер із команди «Радіошек–Леопард», уже зав’язують із профі–кар’єрою. Однак у свої майже 42 роки Кріс примудрився виграти два етапи поточної багатоденки (третій та десятий), після яких до нього двічі й переходило лідерство в генеральній класифікації.

Тепер Хорнер, якому 41 рік та 10 місяців, — найстаріший переможець етапів «Вуельти». Варто відзначити, що після локальних звитяг американець заявив про свій намір виграти загальний залік, ні більше ні менше.

Зрештою, переможцем «Вуельти–2013», як, власне, й інших багатоденних перегонів, стане найбільш витривалий гонщик. Здається, що вік — не кращий у цьому випадку союзник.

До того ж у світлі сенсаційних перемог ветерана Хорнера світову велоспільноту стало хвилювати цілком резонне питання — звідки у темної підстаркуватої конячки сили для штурму елітного «Гранд–туру»? Невже знову допінг — хвилюються вболівальники й експерти, проводячи паралелі з іншим американським велопрофі — Ленсом Армстронгом, якого викрили у вживанні заборонених стимуляторів і позбавили всіх виграних на шосе титулів. Хочеться вірити, що вигравати етапи «Вуельти» Крісові допомагають його приховані або раніше не використані резерви. Додамо, що найкращим попереднім результатом Хорнера на «гранд–турах» було дев’яте місце в загальному заліку «Тур де Франс–2010».

Хай там як, а до фінішу тритижневої «Вуельти», яка стартувала 24 серпня і, крім Іспанії, заїжджає також в Андорру та Францію, — ще довгий шлях. Більша частина його прокладена гористими рельєфами.

Учора ж, після дня відпочинку, гонщики проїхали 38–кілометрову рівнинну «розділку» в Тарасоні, це область Арагон. Що важливо, останнім часом саме переможці цих індивідуальних «тріалів» і стають головними претендентами на виграш багатоденок. «Я не знаю, що може там статися, прой­шло вже кілька років із того часу, як я добре їздив «розділки». І може бути, що лідером знову стане Нібалі. Але все може бути», — сказав Хорнер, за плечима якого 18 років профі–гонок.