Віктор Янукович: Не треба протиставляти співпрацю з Євросоюзом і Росією

04.09.2013

«Розпочинається новий політичний сезон, і я маю надію, що друге півріччя 2013 року стане часом політичного порозуміння, взаємодії, плідних та своєчасних рішень, — сказав Президент Віктор Янукович, привітавши депутатів з трибуни ВР. — На жаль, попередня сесія Верховної Ради була радше часом втрачених можливостей. Як наслідок — ми втрачаємо темп реформ, який ми взяли ще в 2010—2012 роках. Але я впевнений — український парламент зможе об’єднати зусилля навколо проблем, від вирішення яких, без перебільшення, залежить доля України.

Пропоную, щоб усі парламентські сили знайшли порозуміння щодо вирішення двох ключових стратегічних завдань.

Найперше і найбільш актуальне питання для цієї сесії — це прийняття пакета законів, необхідних для подальшого просування на європейському напрямі. Це домашнє завдання, яке має виконати український парламент напередодні Вільнюського саміту, аби Україна змогла підписати угоду про асоціацію з Європейським Союзом і розширену Угоду про зону вільної торгівлі з ЄС.

Відразу наголошую, що спроби протиставити співпрацю на європейському векторі та співробітництво з нашими стратегічними партнерами — Російською Федерацією та країнами євразійського співтовариства — безпідставні.

З точки зору стратегічної перспективи, підписання Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі [з ЄС] відкриє нові можливості для взаємовигідного співробітництва та подальшого зближення з нашими стратегічними партнерами в євразійському регіоні.

Успіх на Вільнюському саміті слід готувати. І значну роль у цьому процесі має відіграти Верховна Рада України.

Асоціація з ЄС потрібна не владі чи опозиції. Асоціація потрібна Україні. Це, в першу чергу, — стимул до подальшого реформування, прискореної модернізації, підвищення соціальних стандартів.

Ми маємо значно прискорити реалізацію програми реформ, зокрема, завершити реформування судової системи, органів прокуратури та внутрішніх справ. Пропоную Верховній Раді якнайшвидше підтримати відповідний пакет законопроектів.

Ми повинні разом вжити всіх необхідних заходів для ефективного впровадження нового Кримінально–процесуального кодексу, законодавства про адвокатуру та національного превентивного механізму проти тортур.

Парламент має забезпечити прийняття законів, передбачених Планом дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України.

Необхідно суттєво посилити прозорість державних фінансів, у тому числі через розширення функцій Рахункової палати. Ми маємо й надалі вдосконалювати національне законодавство щодо боротьби з корупцією, використовуючи найбільш ефективні світові підходи, висловлені, зокрема, в рекомендаціях GRECO.

Завдання, що стоять перед Україною напередодні Вільнюського саміту, — складні й масштабні. Але у нас є і час, і сили, аби їх вирішити».

У другій частині промови Янукович розповів про те, що інше важливе стратегічне завдання, яке потребує спільної роботи влади і опозиції, — це реалізація модернізаційної стратегії, прискорення економічних та соціальних реформ. Похвалившись здобутками свого уряду («знижено рівень інфляції, протягом останніх трьох років зарплати зросли в середньому майже на 60%, а пенсії — більш ніж на 40%»), Президент визнав, що в українській економіці є «багато проблем, над якими ми маємо спільно працювати».

Основні джерела проблем — перш за все, продовження світової економічної кризи, відповідний стан товарних ринків та надвисока ціна на імпортний газ, що ми маємо внаслідок контракту, укладеного у 2009 році. Головні проблеми — це падіння промислового виробництва і, відповідно, зниження темпів зростання ВВП, незавершеність реформ у соціальній політиці тощо. За словами В.Я., Кабінет Міністрів підготував програму активізації економіки, реалізація якої потребує спільної роботи з Верховною Радою. Також Президент очікує від ВР реалізації стратегію імпортозаміщення, участі в розробці соціальних реформ, прийняття не пізніше грудня 2013 року закону про заклади охорони здоров’я, внесення змін до цьогорічного державного бюджету задля виплати надбавок лікарям і підвищення так званого «гарантованого мінімуму» для дітей iз малозабезпечених сімей.

«Свого часу прем’єр–міністр Великобританії Уїнстон Черчілль казав, що «політики дбають про майбутні вибори, а державні діячі — про майбутні покоління». Вважаю, що в цій залі працюють передовсім державні діячі, яким достатньо мудрості і відповідальності, — зробив Янукович комплімент як владі, так і опозиції у ВР. — У житті кожної держави, кожного народу є моменти, коли політична еліта країни має забути про партійні кольори та згадати про кольори національного прапору. Забути про партійні чвари і пам’ятати, що всі ми є громадяни України, частиною великого народу».

Президент згадав про «вікопомні дати, що ми відзначали цього року і які ми будемо святкувати в наступному» — 1025–ліття Хрещення Русі та 200–річчя від дня народження великого Кобзаря. «І я переконаний, що нам всім вистачить мудрості згуртуватися навколо ідей вільної та заможної України, які він сповідував», — сказав Янукович.

А от про 80–ті роковини Голодомору — не згадав, і це теж йому закинула опозиція.