Конвеєру сказали «старт!»

04.09.2013
Конвеєру сказали «старт!»

Одеський НПЗ наситить внутрішній ринок якісним вітчизняним пальним.

У вересні економіку України очікує значна подія: відновлюють свою роботу два знакові підприємства нашої держави — Одеський нафтопереробний завод і «Карпатнафтохім», який розташований у місті Калуш Івано–Франківської області. Експерти зазначають: досягти прориву допомогли антикризові заходи уряду задля збільшення ефективності вітчизняної економіки.

Очікується, що перший танкер із сирою нафтою Одеський завод отримає вже в найближчі дні. Ця поставка й означатиме повноцінний запуск підприємства. Нині на НПЗ, власником якого стала Східно–Європейська енергетична компанія, завершуються пуско–налагоджувальні роботи й активно укладають нові контракти на постачання сировини.

Запуск «Карпатнафтохіму», яким володіє російська компанія «Лукойл», заплановий на 10 вересня. Відновлення його роботи передбачає стабільне нарощування обсягів продукції, що забезпечить роботою близько трьох тисяч працівників і, звичайно ж, збільшить надходження до державного та місцевих бюджетів.

Обидва підприємства були зупинені через кризу світової економіки та, як наслідок, несприятливу ринкову кон’юктуру. «Карпатнафтохім», який спеціалізується на виробництві хлору, каустичної соди, вінілхлориду, етилену, поліетилену, пропілену, зупинили в 2012 році. Одеський нафтопереробний стояв iз 2010 року. Відновити їх роботу вдалося завдяки налаго­дженню партнерських стосунків між інвесторами та урядом. На думку експертів, відновлення роботи підприємств сприятиме ефективному розвитку та підвищенню конкурентоздатності української нафтопереробки і нафтохімії, збільшенню доходів бюджетів усіх рівнів, поліпшенню соціальної ситуації в регіонах, підвищить рівень достатку працівників.

До речі, створення сприятливих умов для «Карпатнафтохіму» передбачено у Меморандумі про взаєморозуміння, підписаному між урядом України та компанією «Лукойл». Документ було схвалено урядом 10 квітня 2013 року, термін його дії — 30 квітня 2016 року. Очікується, що впродовж трьох років власник інвестує у підприємство 100 млн. доларів. У свою чергу, Кабмін зобов’язується вжити заходи для захисту вітчизняного товаровиробника, у тому числі створити пільговий фіскальний режим під час постачання виробничої сировини.

Для підвищення ж ефективності роботи внутрішнього ринку нафтопродуктів Міністерство енергетики та вугільної промисловості разом із власниками заводів планує у другому півріччі 2013 року втілити низку проектів із модернізації виробництва. Очікується, що результатом цих дій стане збільшення глибини переробки нафти з 76 до 95%. Це дозволить збільшити виробництво світлих нафтопродуктів в Україні з 63 до 80%. Відповідно знизиться частка імпортних нафтопродуктів i зростуть показники промислового виробництва у державі.

А ТИМ ЧАСОМ...

Удар у відповідь

Україна знайшла управу на Росію у так званій «порцеляновій війні». Нагадаємо, нещодавно РФ вирішила запровадити загороджувальне мито для захисту свого ринку і повідомила: нововведення спрямоване насамперед проти України та Китаю. Вчора у нашому Міністерстві економічного розвитку і торгівлі повідомили: Україна готова до аналогічних кроків. Ідеться про встановлення спеціального мита на імпорт порцеляни або запровадження квотування імпорту цієї продукції до нашої держави.

Спеціальне розслідування на тему захисту інтересів вітчизняних товаровиробників, яке нині проводить галузеве міністерство, було ініційоване трьома українськими заводами порцелянових виробів — Дружківським, Сумським та Довбиським. Саме за результатом цього розслідування можуть бути вжиті відповідні заходи.