Повільно закручуємо кран

03.09.2013

Зіткнувшись із дорожнечею блакитного пального, Україна скорочує його використання. За січень–липень нинішнього року наша держава спожила природного газу на 7,5% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Тепер ми споживаємо 30,5 млрд. кубометрів, хоча торік ця цифра становила 33 млрд. кубів.

При цьому, як відзначають у Держ­комстаті, транзит газу нашою територією також скоротився — на 6,8%, або на 3,5 млрд. кубометрів. Нині він становить 47,1 млрд. кубів.

Але найпоказовішою є інша статистика: наша країна намагається диверсифікувати джерела надходження пального. Як відомо, Україна купує російський газ значно дорожче, ніж інші держави, і тому нам вигідно здійснювати такі закупівлі на Заході. Другим плюсом Європи є сформований там ринок спотового газу. Тобто, у Європі можлива ситуація, коли енергоносій закуповують одразу — й угоду закривають негайно. Україні, враховуючи нашу розгалужену мережу газових сховищ, розташованих на західних кордонах, вигідно купувати навесні й улітку більшу частину необхідного нам газу у Європі саме за спотовими цінами. Аналітики наголошують: ці ціни у весняно–літній період є суттєво нижчi, ніж придбані за існуючими контрактами. Наприклад, вартість тисячі кубометрів газу на спотовому ринку 29 серпня становила 331,35 долара.

За перше півріччя нинішнього року Україна імпортувала газ на суму 4,33 млрд. доларів, що становить 12,4% від загального обсягу імпорту. Торік нам вдалося скоротити обсяг споживання енергоносія на 7,6%. Газовий імпорт при цьому скоротився на 11,9 млрд. кубометрів, що становить 26,5%, — до 32,9 млрд. кубів. При цьому наша держава заплатила за газ 14 млрд. доларів. Приблизно таку ж суму ми платили в 2011 році, а у 2010 — 9,4 млрд. доларів. У нинішньому році уряд планує скоротити імпорт до 27,3 млрд. кубів. При цьому надходження від «Газпрому» становитимуть 18 млрд. кубометрів, компанія «Остхім» дасть нам 8 млрд. кубометрів, а німецька RWE — 1,3 млрд. кубів.