Час платити за рахунками

03.09.2013
Час платити за рахунками

Населення платить за газ і тепло значно дисциплінованіше, ніж підприємства. (з сайта sevnews.info.)

Заборгованість платників щодо оплати житлово–комунальних послуг знизилася на 3,5% у порівнянні з попереднім місяцем. Нині українці винні комунальним підприємствам 11,2 млрд. гривень, а середньо­статистичний термін заборгованості становить 3,4 місяця. Цікаво, що скорочення заборгованості відбулося в усіх регіонах держави.

Є гроші на ремонт

У січні–липні 2013 українці заплатили за комунальні послуги 24,3 млрд. гривень. Або 106% начислених за цей період сум. Найвищий рівень сплати зафіксовано у Закарпатській, Львівській, Сумській, Кіровоградській і Черкаській областях (111,6–119,2%). Найнижчий рівень — у Волинській області, Києві і Севастополі (101,2–101,8%). Середнi нарахування за житлово–комунальні послуги у країні у липні зросли на 3% і становлять нині 242,7 грн. За даними Держкомстату, за перші сім місяців нинішнього року з населенням було укладено 44,4 тис. угод про погашення реструктуризованої заборгованості на загальну суму 145,5 млн. грн. Торік, як показує статистика, населення заплатило за послуги 37 млрд. гривень, або 96,6% нарахованих сум.

Нинішня тенденція не може не тішити. Очевидно, що зро­стання зарплат і рівня доходів людей з початку року приносить вагомі результати. Торік, як відомо, рівень сплати за «комуналку» вже побив рекорд, цьогоріч аналітики сподіваються отримати ще більше.

Як стверджують експерти, важливим показником вирішення проблеми неплатежів у ЖКГ є сам факт укладення угод про погашення реструктуризованої заборгованості. Цей показник насамперед показує: у тих випадках, коли людям важко платити за послуги, влада знаходить можливості піти їм назустріч і перенести платежі на інші періоди. І це дуже правильна політика! Адже завдання влади — завжди пам’ятати про тих, кому важко, і шукати компроміси у соціально значимих сферах життя.

Але найголовніше, це не просто сам факт високого рівня платежів за комуналку, а те, що саме можна зробити за ці гроші. Звичайно, поступово, не одразу, але хороший рівень розрахунків дає змогу проводити планові і позапланові ремонти будівель, підтримувати інфраструктуру у робочому стані, підвищувати ефективність технічних систем, розробляти реальні плани реформування всієї системи ЖКГ.

Звідки беруться борги?

Утім, у цій ситуації є декілька важливих «але». Тодi як населення майже повністю розплачується за послуги ЖКГ, самі комунальники погашають свої борги не особливо старанно. Своєчасний же початок опалювального сезону залежить від стану розрахунків підприємств теплокомуненерго за спожитий газ. Про це нагадав міністр регіонального розвитку, будівництва і житлово–комунального господарства Геннадій Темник. «Необхідно негайно виправити ситуацію і забезпечити стовідсоткову оплату за використаний природний газ», — констатував чиновник. За його словами, сьогодні найвищий рівень розрахунку в Луганській (19,6%), Одеській (21,4%), Вінницькій (26,9%) і Кіровоградській (29,6%) областях. Найвищі ж показники боргів зафіксовано у шести регіонах держави: Донецькій, Дніпропетровській, Харківській, Луганській, Львівській областях і Києві.

Аби розв’язати проблему, у Міністерстві палива та енергетики розробили проект закону, який передбачає провести експеримент: до 15 жовтня 2015 року теплокомуненерго продаватимуть теплову енергетику єдиному постачальникові — компанії «Газ Україна». А вже вона, у свою чергу, відпускатиме енергію теплопостачальним організаціям за встановленими тарифами.

«Газ України» при цьому забезпечуватиме теплогенеруючі організації газом за цінами, встановленими НКРЕ. Джерело надходження палива — «Нафтогаз України» або інші компанії, якщо у НАК виникнуть труднощі. Метою експерименту, стверджують урядовці, є фінансове оздоровлення підприємств теплоенергетики, створення передумов для реконструкції і модернізації об’єктів теплопостачання, стимулювання своєчасних розрахунків за природний газ і теплову енергію. Нагадаємо, що із січня по 10 серпня 2013 року борг комунальних підприємств перед «Нафтогазом» становить 8 млрд. гривень. Загалом же комунальники винні НАК 17,4 млрд. гривень.

Уся надія — на списання

Заходи щодо стабілізації ситуації треба ухвалювати швидкі й рішучі, адже стан справ у галузі дуже важкий. Так, «Нафтогаз України» вже попередив: йому може не вистачити коштів на опалювальний сезон, якщо комунальники не розрахуються за борги до початку жовтня. «НАК сьогодні опинився у патовій ситуації, — відзначають у компанії. — Ми зобов’язані, по–перше, заплатити за газ повну суму у відповідності до угоди 2009 року. По–друге, ми мусимо заплатити податки, адже саме податки «Нафтогазу» становлять найбільшу частку державного бюджету. Й, нарешті, нам треба підготуватися до опалювального сезону».

Через рекордні неплатежі «Нафтогаз України» подвоїв збитки у першому півріччі. Вони зросли з 553 мільйонів доларів у минулому році до 1,2 мільярда доларів у нинішньому. При цьому виручка зменшилася на 40% — до 4,7 млрд. гривень.

Нагадаємо, торік «Нафтогаз» уже був змушений обмежити постачання природного газу для потреб населення, змушуюючи теплокомуненерго таким чином підписувати акти прийому–передачі газу за новими тарифами. Від комунальників вимагалося платити за газ по 4700 грн. за тисячу кубометрів, що в рази перевищувало тариф, установлений для житлового фонду, — 1309 гривень. Відомий факт, коли Асоціація міст України оприлюднила копію листа підприємства «Одесагаз» від 21 листопада, відповідно до якого 8 підприємств області на третій квартал минулого року не отримали лімітів на споживання газу для потреб населення. Відмовитися споживачам від підписання документів із завищеними тарифами неможливо, оскільки НАК може просто опломбувати газові труби. На початку жовтня минулого року Асоціація міст попросила уряд списати мільярдні борги теплокомуненерго — 10 млрд. гривень за газ і 4 млрд. гривень за електроенергію.

Лист, адресований Прем’єр–міністрові Миколі Азарову, підписали 72 мери. За їхнiми словами, борг виник тому, що вартість газу, врахована для виробництва тепла (686 грн.), є значно нижчою, ніж ціна, що її змушені платити комунальники — 1309 гривень. До того ж, бюджет передбачав часткову компенсацію різниці у тарифах на суму 6,9 млрд. гривень, але регіони отримали тільки 2 млрд. гривень. Оскільки власних коштів у місцевих органів влади не було, мери просили списати борги перед постачальниками, як це вже трапилося у 2011 році, коли було списано 24 млрд. гривень. Торік такої згоди досягти не вдалося.

А ТИМ ЧАСОМ...

В оселях буде тепло

Віце–прем’єр Олександр Вілкул доручив активізувати підготовку житлово–комунальних об’єктів до зими. 15 вересня вже планується розпочати технологічну перевірку їх готовності до початку нового опалювального сезону. Очікується, що завдяки модернізації обладнання та енергозбереження буде знижено споживання газу на 5% — до 8,1 млрд. кубометрів. Минулого сезону, нагадаємо, ця цифра становила 8,5 млрд. кубометрів.

Необхідний для роботи комунальної сфери газ, за словами урядовців, вже закачано у підземні сховища. Реформа ЖКГ, яка розпочалася у 2012 році, передбачає запровадження граничних норм споживання тепла, диференційовані тарифи на послуги опалення і водопостачання, розроблення гуртових та роздрібних тарифів на тепло, буде запроваджено облік споживаного тепла. А з 2016 року дозволять приватизувати комунальні теплоенергоцентралі, стартує теплова санація житла та модернізація теплових мереж.