Слідами чемпіонок

03.09.2013

Без медалей повертаються з чемпіонату світу, що в неділю завершився в південнокорейському місті Чхунгджу, українські майстри академічного веслування.

Останні кілька років успіхи вітчизняних академістів асоціювалися з жіночою четвіркою парною, яка ходила в світових фаворитах і на Іграх в Лондоні виграла «золото». Проте після олімпійського тріумфу екіпаж Яни Дементьєвої, Анастасії Коженкової, Катерини Тарасенко та Наталії Довгодько розпався. Коженкова й Тарасенко взяли декретні відпустки, капітан Дементьєва також «стала» на відпочинок. Відтак єдина, хто продовжує змагання на високому рівні, — Наталя Довгодько, наймолодша з олімпійських чемпіонок. Залишившись без команди, Наталка пересіла в одиночку. Втім, демонструвати такі ж результати, як у четвірці, їй наразі не вдається. На ЧС–2013 Довгодько, як і більшість українських екіпажів, не змогла пробитися до головних заїздів і «втішалася» у фіналі В.

Єдиним «синьо–жовтим» човном, який дістався фіналу А, стала чоловіча четвірка парна — Дмитро Міхай, Артем Морозов, Олександр Надтока, Іван Довгодько. Шкода, але піднятися на п’єдестал хлопці не змогли, ставши в підсумку четвертими. Після чверті 500–метрової дистанції наш квартет ішов другим, однак ближче до фінішу хлопці опинилися на п’ятій позиції, з якої «заскочити» «в призи» їм не вдалося. Від «бронзових» британців українську четвірку відділили 0,65 сек.

Відзначимо, що в фіналах категорії В, де розігрують 7—12–ті місця, змагалися ще чотири українські екіпажі. Наша легка чоловіча двійка парна (Станіслав Ковальов, Ігор Хмара) посіла 10–ту позицію, а жіночий парний дует (Ганна Кравченка, Олена Буряк), «одиночниця» Наталя Довгодько та жіноча двійка розпашна без стернової (Світлана Новиченко, Ганна Концева) у своїх останніх заїздах на ЧС фінішували третіми, що в підсумковому протоколі трансформувалося в дев’яте місце.

Перше місце загального заліку посіли італійці з сімома нагородами (3–1–3).

Зате три медалі на першості в Чхунджу взяли українські веслярі–паралімпійці — по одній кожної проби.