П’ять медалей, та ще й елегантність

03.09.2013
П’ять медалей, та ще й елегантність

П’єдестал абсолютної першості: Ганна Різатдінова, Яна Кудрявцева, Мелітіна Станюта (зліва праворуч). (Олександра ПРИХОДЬКА.)

Без сумніву, «золото», вигране Ганною Різатдіновою в перший день київського чемпіонату світу у вправах з обручем, стало чудовою винагородою для всієї збірної України, яка довгих шість років не могла підкорити світовий п’єдестал. Хоча найбільш жаданим здобутком для школи Дерюгіних на домашньому «мундіалі» мала б стати перемога в абсолютному заліку. Однак узяти «абсолют» українській примі не вдалося.

Як і на попередніх значних стартах 2013 року, знову найсильнішою «багатоборкою» виявилася вихованка Ірини Вінер. І це при тому, що авторитетна московська тренерка дуже нарікала на суддівство в Києві.

Дещо несподівано переможницею ЧС–2013 у багатоборстві стала не перший номер російської збірної, 17–річна Маргарита Мамун, як це було на Кубку світу та Універсіаді, а «другий номер» — 15–річна Яна Кудрявцева. Довгий час перебуваючи в тіні старшої колеги, Кудрявцева «вистрелила» в Києві: спочатку вона здобула два «золота» в окремих видах — вправах із булавами та стрічкою, а потім підтвердила невипадковість тих перемог в абсолютній першості — 73,866 бала. Ну а володаркою «срібла», набравши 73,041 очка, стала Ганна Різатдінова. За свої нагороди вона подякувала зокрема й Ірині Блохіній, дочці тренера Ірини Дерюгіної, котра працювала з нашими збірницями як добрий психолог, забезпечувала позитивну розрядку після виснажливих тренувань.

Цікаво, що лідерка сезону Мамун так розхвилювалася через свої невдачі в окремих дисциплінах, що провалила фінал у «абсолюті». Маргарита припустилася серйозних помилок у всіх, за винятком м’яча, номерах мультидисциплінарної програми і взагалі не потрапила на п’єдестал, дозволивши білорусці Мелітіні Станюті виграти «абсолютну» «бронзу» з 72,166 бала та пропустивши поперед себе ще й китаянку Денг і кореянку Сон. Наша Аліна Максименко стала сьомою (69,124), розташувавшись слідом за Мамун.

Хоча Ганні Різатдіновій і не вдалося повторити успіх своєї тезки Безсонової 2007 року, коли та стала абсолютною чемпіонкою світу, однак, думається, після кількох років практично повного «безмедалля» й нинішній результат — відчутний прогрес. Адже в активі Ані — три нагороди. Свою третю медаль — також срібну — Різатдінова здобула у вправах зі стрічкою.

Загалом в активі української команди на ЧС–2013 — п’ять відзнак і друге після Росії місце загального медального заліку. Ще одну індивідуальну нагороду — «бронзову» — здобула Аліна Максименко у вправах із булавами, а довершив справу український квінтет, який теж посів третє місце у вправах із десятьма булавами.

НАГОРОДИ

Усі золоті медалі ЧС–2013

Багатоборство — Кудрявцева (Росія); обруч — Різатдінова (Україна), м’яч — Мамун (Росія), булави — Кудрявцева і Мамун, стрічка — Кудрявцева; групові вправи (багатоборство) — Білорусь, група з десятьма булавами — Іспанія, група з трьома м’ячами і двома стрічками — Росія.

Загальний медальний залік:

З С Б сума

1. Росія 6 2 2 10

2. Україна 1 2 2 5

3. Білорусь 1 1 3 5

4. Іспанія 1 0 1 2

5. Італія 0 2 0 2

 

НЕВДОВОЛЕННЯ

Попри перемогу в медальному заліку, керівництво Всеросійської федерації художньої гімнастики висловило невдоволення організацією та суддівством на чемпіонаті світу в Києві. «Таку організацію я бачу вперше: чемпіонат тулиться на чотирьох килимах, для командних тренувань перед виступом не вистачило місця й часу», — поскаржилася в коментарі РІА «Новості» президент ВФХГ Ірина Вінер.

За її словами, в Києві «продовжилася боротьба проти гімнастичної Росії, яка триває давно». Як приклад Вінер навела і такий факт: «Під час виступу вимкнулася музика саме для нашої дівчинки, хоча до цього все працювало нормально». А заступник Вінер Наталя Кузьміна заявила, що першість проводилася з порушеннями регламенту, оскільки кілька суддів турніру не мають відповідної категорії.

«Те, що наші дівчатка впоралися [з підступами організаторів] і здобули «золото», — це тому, що Бог з нами і все бачить. Я пояснила дівчатам, і вони розуміють, що повинні бути кращими, незважаючи на все, що відбувається навколо», — сказала пані Вінер.

Міжнародна федерація гімнастики не стала коментувати заяви російської сторони. Нагадаємо, в попередні роки штаб української збірної звинувачував саме Росію у протиправному впливі на арбітрів.

 

ВИЗНАННЯ

Якщо абсолютною чемпіонкою світу 2013 року стала росіянка Кудрявцева, то наша співвітчизниця, 20–річна кримчанка Ганна Різатдінова отримала визнання іншого роду. Почесне журі на чолі з президентом Міжнародної федерації гімнастики Бруно Гранді присудили Ганні титул «Міс елегантність» від марки Longines, виокремивши з–поміж 24 фіналісток. За свою граційність та гармонійність українська прима отримала грошовий приз, годинник від офіційного хронометричного спонсора ФІЖ та статуетку роботи швейцарського митця Жан–П’єрра Гербера.