По чтиво в «Комору»

29.08.2013

Скільки б в Україні не відбувалося книжкових заходів, а все одно ось уже два десятиліття пожвавлення вітчизняного видавничого й літературного процесів спостерігається традиційно наприкінці літа — на початку осені, напередодні Форуму видавців у Львові. Цього року, окрім десятків новинок від провідних українських письменників, на ювілейному, 20–му, Форумі буде презентовано й нове видавництво «Комора». Серед його співзасновників — художник і дизайнер Ростислав Лужецький, відомий співпрацею з видавництвами «Факт» і «Спадщина–Інтеграл», та українсько–британське спільне підприємство «Комора». Останнє було засноване ще 1992 року і сьогодні є одним із лідерів музичного вітчизняного ринку, має свою студію звукозапису, займається продажем музичного та звукового обладнання, а також раніше було дотичне до організації багатьох музичних фестивалів, як–то «Червона рута» та «Рок–екзистенція».

Напрями, в яких працюватиме видавничий проект «Комори», — українська й зарубіжна художня література та нон–фікшн. «Надалі для видання ми обиратимемо такі твори української та перекладної літератури, які по праву можна назвати вартісними, — розповідає головний редактор видавництва «Комора» Оксана Щур. — Це будуть книжки, здатні пережити свій час і залишитися на полицях родинної бібліотеки. Ось основний критерій — він ширший за будь–які жанрові та ідеологічні рамки».

До Львівського форуму видавництво готує п’ять новинок. Найцікавішим відкриттям має стати повість, такий собі «літопис самовидця» колишнього колумніста знаменитої львівської газети «Поступ» Михайла (Майкла) Мишкала «Сторожі тротуару» про «втрачене покоління» 80—90–х. Другою новинкою стануть «Переказки» — варіації на теми відомих казок та інших літературних творів — лауреата премії «Книга року Бі–Бі–Сі» Володимира Діброви. Також у «Коморі» з’явиться антологія української жіночої прози, впорядкована літературознавцем Вірою Агеєвою, «З непокритою головою», до якої ввійдуть новели Ольги Кобилянської, Лесі Українки, Ірини Вільде, Марії Матіос, Оксани Забужко, Євгенії Кононенко та інших українських письменниць. Перевидасть «Комора» і дві книжки Забужко: повість «Казка про калинову сопілку» та її поетичне вибране, доповнене найсвіжішими віршами.