Рік Еліни не минув дарма

29.08.2013
Рік Еліни не минув дарма

Еліна Світоліна.

Рік тому, прощаючись з підлітковим тенісом, Еліна Світоліна — переможниця юніорського «Ролан Гарроса» — вперше в кар’єрі заявилася на дорослий «Гранд слем». Щоб пробитися до основної сітки «Ю–Ес оупен–2012» (і вже в стартовому колі поступитися Ані Іванович), харків’янці довелося долати кваліфікаційний бар’єр. Однак за рік виступів на найвищому рівні Еліні вдався потужний стрибок, який дозволив на початку другого дорослого сезону вже без зайвих відборів зіграти в головному раунді відкритої першості США. І зробити крок далі!

43–тя позиція рейтингу WTA не вберегла 18–річну харків’янку від зустрічі на старті з сильною сіяною суперницею. Здавалося, що, як і торік, учорашня юніорка не витримає випробування досвідченою опоненткою й уже на початку змагань зачохлить ракетку. Однак словачка Домініка Цибулкова, посіяна в Нью–Йорку під 17–м номером і на шість років старша, Світоліну не злякала. Щоб перемогти чвертьфіналістку «Ю–Ес оупен–2010», Еліні вистачило трохи більше години і двох сетів. Наша співвітчизниця зробила чотири брейки, п’ять ейсів та загалом виграла на десять очок більше, ніж суперниця. У підсумку — упевнена перемога першої ракетки України з нальотом сенсаційності — 6:4, 6:3.

Як часто буває в таких випадках, вибивши з розіграшу більш рейтингового опонента, в наступному раунді його кривдник отримує «полегшеного» суперника. У другому колі на Світоліну чекає зустріч зі 114–ракеткою планети, 21–річною американкою Крістіною Макхейл, яка розпочала домашній турнір перемогою над німкенею Юлією Гьоргес. Думається, в Еліни буде подвійна мотивація пройти темношкіру суперницю, адже тоді (в третьому колі) у неї з’явиться шанс поквитатися з сербкою Аною Іванович за минулорічну поразку. Щоправда, тенісисти не люблять зазирати в майбутнє й воліють узагалі не дивитися далі наступного опонента.

Для ще двох українських повпредів на «Ю–Ес оупен» ця процедура стала непотрібною, адже Леся Цуренко й Сергій Стаховський припинили виступи на останньому в році «Гранд слемі». Другі ракетки України відчайдушно боролися зі своїми візаві, використали максимально можливу кількість сетів, однак спортивна фортуна була не на їхньому боці.

Здивувавши тенісний бомонд перемогою над легендарним Роджером Федерером на трав’яному Уїмблдоні, Сергій Стаховський був не проти продовжити феєрію і на хардових кортах «Флешн Мідоуз». Однак «дожити» до матчів із маститими тенісистами Стаху не вдалося — дорогу йому перейшов француз Жеремі Шарді, який переміг із рахунком 6:4, 4:6, 6:2, 4:6, 6:4.

Намагалася показувати зуби чешці Люції Шафаржовій і Леся Цуренко: їй вдалося виграти другий сет у матчі. Однак тимчасового сплеску активності виявилося замало для встановлення особистого рекорду на «Ю–Ес оупен». Леся так і не пробилася до другого раунду нью–йоркського «Гранд слему».

Учора пізно ввечері, коли цей номер «УМ» уже був зданий до друку, свій стартовий поєдинок проводив четвертий українець в «одиночці» — Олександр Долгополов. Напередодні він невдало «розім’явся» в парі — в компанії бельгійця Ксав’є Малліса програв іспано–бразильському деуту Лопес/Са — 1:6, 3:6.

Водночас відзначимо упевнені перемоги фаворитів. Друга ракетка світу у жінок, білоруска Вікторія Азаренко «винесла з корту німкеню Діну Пфіценмайєр — 6:0, 6:0. А перший сіяний у чоловіків серб Новак Джокович не залишив шансів на успіх литовцю Ріхарду Баранкісу — 6:1, 6:2, 6:2.

Із перемог також почали «Ю–Ес оупен» Томаш Бердих (5), Роджер Федерер (7), Томі Хаас (12), Сара Еррані (4), Каролін Возняцьки (6), Петра Квітова (7). А от титулована австралійка Саманта Стосур, посіяна під 11–м номером, стала співавторкою наразі головної сенсації, поступившись місцевій тінейджерці Вікторії Дюваль — 7:5, 4:6, 4:6.