Погляд крізь банки

28.08.2013
Погляд крізь банки

НБУ порахував прибуток українських банкiв i констатував: вони готовi активнiше кредитувати. (з сайта tsn.ua.)

Банківська система України у липні нинішнього року отримала прибуток — 683 млн. гривень. Всього ж за період із січня по липень 2013 року українські банки заробили 1,8 млрд. гривень. Після трьох років збиткової діяльності, пов’язаної із формуванням резервів під активні операції, з 2009 по 2011 роки, вітчизняна фінансова система вже з 2012 року міцно стає на ноги. І це не може не тішити.

Більше кредитів: дешевих і доступних

«Прибуткова діяльність обумовлена стабільним зростанням банківських доходів, які за сім місяців нинішнього року сягнули 93 млрд. грн. У липні обсяг доходів сягнув максимального значення у цьому році — понад 14 млрд. грн. Збільшення доходів і, відповідно, прибутку сталося завдяки зростанню процентних доходів банків», — пояснює тенденцію Національний банк України.

На думку експертів, вихід банків на стабільну прибуткову діяльність не тільки забезпечує надходження до держбю­джету, а й є стабілізуючим фактором в українській економіці. Сьогодні можна стверджувати, що банки переважно «залатали» ті дірки у кредитному портфелі, які виникли у них у результаті обвалу, спричиненого кризою 2008—2009 років. А це значить, що українські фінустанови нині зможуть активніше займатися своїми прямими обов’язками — кредитувати. Причому як пересічних громадян, так і реальний сектор економіки.

Аналітики також зазначають: збільшення доходів та прибутку банківської системи пов’язані зi збільшенням обсягів кредитування. А це вже свідчить, що процес, якого так гостро не вистачало вітчизняній економіці, фактично розпочався. Нині українська економіка й особливо суб’єкти підприємницької діяльності гостро потребують оборотних коштів, а значить, дуже залежні від активізації кредитної діяльності фінустанов. Якщо бізнесу запропонувати недорогі й доступні кредити, ми одразу ж відчуємо цей процес активізації економіки. Тож уряд разом із Нацбанком робить кроки, спрямовані на створення сприятливих умов для роботи приватних підприємств, що дозволить їм бути надійними позичальниками українських банків.

Гроші на депозиті

Сухі цифри статистики показують: загальний обсяг кредитних залишків у липні зріс на 4 млрд. гривень, або на 0,5% — до 863 млрд. гривень. З початку року, до речі, це зростання становить 3,3%, воно було зумовлено приростом залишків як у національній валюті (0,4%, з початку року — 3,8%), так і в іноземній (0,6%, з початку року — 2,5%).

Станом на 1 жовтня 2008 року загальний розмір кредитного портфеля банків становив 566 млрд. гривень. Враховуючи курс НБУ щодо пари гривня/американський долар — 4,86 грн. за долар., у доларовому еквіваленті розмір кредитного портфеля банків становив трохи більше 116,4 млрд. доларів.

Станом на 1 серпня 2013 року загальний розмір кредитного портфеля банків становив 844 млрд. гривень. Переходячи до доларового еквіваленту (курс 7,99 грн. за долар), бачимо, що нині розмір кредитного портфеля становить трохи менше, аніж у докризовому 2008 році — 106 млрд. доларів. Таким чином, банківська система України, хоча й майже підійшла до докризових показників кредитування, але повністю їх ще не досягла. Але, на думку аналітиків, це справа часу. Підтвердженням є статистика банківських депозитів. Якщо у 2008 році загальний обсяг депозитів фізосіб становив 204 млрд. грн., або 42 млрд. доларів, то нині він практично подвоївся: 414 млрд. гривень. У доларах це становить майже 52 мільярди. Що на десять мільярдів доларів більше, ніж п’ять років тому.

Такий стан речей свідчить про найголовніше: люди повірили у стабільність нашої банківської системи, у її надійність, що кризові переживання вже відійшли у минуле. І сьогодні українці готові бути активними партнерами банків — й отримувати за це доступні кредити: для власних потреб і для розвитку свого бізнесу.

ДО РЕЧІ

Асоціація з ЄС зміцнить українську гривню

Впровадження європейських стандартів провадження бізнесу стимулюватиме притік іноземних інвестицій і капіталу до України, що у перспективі може призвести до суттєвого зміцнення курсу вітчизняної грошової одиниці. Тобто вартість долара опуститься нижче відмітки 8 грн. за один долар. Таку думку висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Договір про асоціацію з ЄС насамперед продемонструє міжнародним інвесторам, що наша країна остаточно зробила європейський вибір, — каже експерт. — Це дуже важливо, оскільки сьогодні, коли зарубіжний інвестор думає, вкладати йому кошти у нашу країну чи ні, його відлякує її незрозуміле майбутнє. Важко інвестувати у державу, яка не може визначитися із своїм вектором розвитку на майбутнє».

За його словами, деякі положення угоди про Асоціацію захищають іноземні інвестиції, вільне пересування капіталу, а також суттєво спрощують ведення бізнесу в нашій країні. «Як наслідок підписання такої угоди, приток валюти суттєво перевищуватиме нинішні суми, — резюмує Охріменко. — Досвід роботи з Росією показав, що там немає дешевих кредитів, а умови торгівлі погіршуються з кожним роком». Польща після підписання угоди про Асоціацію отримала 20–30 млрд. доларів іноземних інвестицій.