У черзі за 34 мільйонами

28.08.2013

Цього року загальний призовий фонд відкритого чемпіонату США з тенісу досягнув рекордної позначки в 34,3 млн. доларів, що на 9 млн. більше, ніж торік. У одиночних розрядах 133–го за ліком «Ю–Ес оупен» розігрується по 16,102 мільйона «зелених».

Усі четверо українських тенісистів, які потрапили до основної сітки, почали змагатися за свій шмат цього капіталу лише вчора пізно ввечері за київським часом. Жереб випав так, що в понеділок — перший день турніру — всі наші були вільними від ігор. А під завісу вівторка Олександр Долгополов зустрічався з бельгійцем Давідом Гоффаном, Сергій Стаховський — із французом Жеремі Шарді, Еліна Світоліна — зі словачкою Домінікою Цибулковою (17–й номер посіву), а Леся Цуренко — з Люсі Шафаржовою з Чехії.

Наші «перші номери» підійшли до виступів на нью–йоркських кортах «Флешинг Мідоуз» у доброму гуморі. Долгополов напередодні «Ю–Ес оупен» перервав тривалу серію невдач і на турнірі у Вінстоні–Салемі (призові — 575,250 тис. дол.) дійшов до півфіналу, де поступився французу Гаелю Монфісу — 6:7, 3:6. Перед тим киянин переміг Лу Єнсюня з Тайваню — 7:6, 6:3. У рейтингу АТР Долгополов зробив один крок угору і тепер посідає 37–й рядок. Піднялася на один щабель і Еліна Світоліна в рейтингу WTA — на рекордну для себе 43–тю сходинку.

У чоловіків Сергій Стаховський — №90 (–4), Ілля Марченко — 145 (0), Олександр Недовєсов — 153 (+1). У жінок Леся Цуренко — №61 (0), Марина Заневська — 113 (0), Надія Кіченок — 121 — (0).

На жаль, та половина наших учасників кваліфікації «Ю–Ес оупен», які подолали перше коло відбору, зрізалися на другому. Марченко програв американцеві Дональдсену, Недовєсов — ізраїльтянину Вейнтраубу, Денис Молчанов — французу Роберу, Катерина Козлова — хорватці Лучич–Бароні, а Ольга Савчук — етнічній українці Олені Балтачі, яка представляє Велику Британію.

А на старті основної сітки наразі сюрпризами стали поразки бельгійки Фліпкенс (12–й номер посіву) американській ветеранці Венус Уїльямс, японця Нішикорі (11) — британцеві Евансу, іспанця Вердаско (27) — хорвату Додігу, латиша Гулбіса (30) — австрійцеві Гайдеру–Мауреру. Деякі матчі понеділка не закінчилися через дощ.