Сильні разом

28.08.2013
Сильні разом

Вікторія Терещук, Ганна Буряк та Ірина Хохлова після виграшу естафети. (зі сторінки ЧС–2013 у «Фейсбуці».)

Вітчизняні майстри сучасного п’ятиборства вже не раз доводили, що їхня сила — в команді. На жаль для української збірної, на Олімпіаді в Лондоні проводилися лише індивідуальні змагання, і наші пентатлоністи залишилися без нагород. Натомість на чемпіонаті світу, де розвивають колективні дисципліни, наші співвітчизники тричі сходили на п’єдестал пошани.

Власне, на «мундіалі» в тайванському місті Гаосюн представниця «синьо–жовтих» Ірина Хохлова була дуже близькою й до особистої нагороди, проте в жіночому фіналі перетнула фінішну лінію четвертою.

Натомість 23–річна донеччанка компенсувала індивідуальну невдачу одразу двома командними медалями, вигравши з Павлом Тимощенком «бронзу» в міксті та піднявшись на найвищу сходинку п’єдесталу в жіночій естафеті. Ірина Хохлова, Ганна Буряк та Вікторія Терещук на «відмінно» виконали конкур, взявши максимальну кількість балів, набрали другу суму очок у плаванні й стали третіми у фехтуванні та «комбайні» (біг плюс стрільба з пістолета). Результат українського тріо — 5532 бали; у збірної Угорщини — 5384, у росіянок, що взяли «бронзу», — 5368.

Сумарний результат українок в особистому фіналі дозволив отримати ще одну командну «бронзу». Що цікаво, стати призерками українкам вдалося навіть без четвертої суми балів Хохлової, на яку, здається, тренерський штаб не робив ставки. Правила пентатлону такі, що команда для заліку формується ще до старту фінальних змагань — із чотирьох спортсменів тренери обирають трьох, особистий результат яких і має скласти колективний бал. Хай там як, а 18–й підсумковий результат Ганни Буряк, 19–й — Анастасії Спас та 26–й — Вікторії Терещук дозволив «синьо–жовтим» випередити італійок, які в підсумку стали четвертими, на 60 балів. Командне «золото» у жінок дісталося британкам, «срібло» — китаянкам.

У чоловічих змаганнях українська команда (Павло Тимощенко, Дмитро Кирпулянський, Роман Наконечний) посіла четверте місце, програвши лише 4 бали збірній Південної Кореї. Щодо персональних здобутків, то порівняно найкраще у фіналі виступив Кирпулянський, який посів 13–те місце. Наконечний набрав 25–ту суму балів, Тимощенко — 28–му. Четвертий збірник — Андрій Федечко — не зміг подолати півфінальний раунд.

Не пощастило українцям в естафеті, де тріо Кирпулянський—Федечко—Наконечний також зупинилося за крок до п’єдесталу, програвши шість пунктів росіянам. Вище — угорці й китайці.