НОВИНИ ПЛЮС

23.08.2013

Бронзовий Висоцький

Днями в Харкові відбулося урочисте відкриття меморіального комплексу «Вертикаль», до якого входить пам’ятник легендарному поетові, виконавцеві й акторові Володимиру Висоцькому. Серед гостей відкриття був присутній син співака Микита Висоцький, який схвально відгукнувся про роботу скульптора: «У радянських спортсменів була прикмета: перед важливими змаганнями вони хотіли обов’язково поспілкуватися з Висоцьким — вважали, що це приносить удачу. Вони приходили до нього, розмовляли, а потім їхали на змагання і всіх перемагали. Я хочу, щоб цей пам’ятник і ім’я мого батька приносили удачу вашому місту». Меморіальний комплекс складається з бронзової скульптури Володимира Висоцького з гітарою у руках на тлі зів’ялого листа, на якому видно вірші поета, його дружини Марини Владі, та рідного театру митця — театру на Таганці. Позаду пам’ятника розташований скеледром у формі арки, який і використовуватимуть спортсмени для тренувань і змагань. Назва комплексу «Вертикаль» походить від назви фільму, в якому Висоцький зіграв головну роль.

Акробати та хлібний урожай

Мультикультурний фестиваль Гоголь–fest оголосив програму відкриття. Фестиваль проходитиме на території «Експериментально–механічного заводу» (станція метро «Видубичі»). Відкривається дійство 13 вересня одразу двома перформансами — театральним та музичним. Нова постановка від Влада Троїцького та акторів театру ДАХ — це поєднання театру, музики, цирку та елементів шоу знаменитого французького повітряного гімнаста Стефано Рікарделя, який останні роки очолює паризький театр Сильвія Монфор. Постановка матиме назву «...Не бог, не цар і не герой». А серед його учасників такі музичні гурти, як ДахаБраха, Port Mone і Dakh Daughters. Музичною частиною відкриття стане кіноперформанс від Національного центру Довженка — відреставрований художній фільм «Хліб» (режисер Микола Шпиковський, 1929 р.) у музичному супроводі Port Mone. Фестиваль триватиме до 22 вересня. Упродовж десяти днів тут відбудуться виступи сучасних театрів, музичних колективів, експозиції аудіо– та візуальних проектів, арт–вистави, різноманітні майстер–класи. Свої програми представлять фестивалі «Джаз Коктебель», «АртПоле», «Молодість» та інші.

Літературно про алкоголізм

Восени на львівському Форумі видавців буде презентовано збірку новел відомих українських письменників «Жити–пити», де ідеєю для альманаху став зелений змій. На сторінках книги серйозно та жартома автори ведуть роздуми на тему алкоголізму. Серед задіяних письменників тут: Лариса Денисенко, Галина Вдовиченко, Оксана Забужко, Євгенія Кононенко, Сергій Жадан, Наталка Сняданко, Міла Іванцова, Андрій Кокотюха, Ірен Роздобудько, Євген Положій, Наталка Шевченко. У коментарі для Gazeta.ua автор задуму Лариса Денисенко розповіла: «Сьогодні це, мабуть, одна з найважливіших проблем, які є в нашого суспільства. Не дороги і не дурні... Алкоголізм стосується буквально кожної родини: якщо не маленької сім’ї безпосередньо, то у великій родині обов’язково є людина, яка потерпає від надмірного вживання алкоголю, і від того страждають усі. Так сталося, що в цьому проекті брали участь люди, які знають, що це таке, і близько сприймають цю проблему. Ми багатьом запропонували написати невелике оповідання або есе. І сталося так, що кожен зробив це оповідання по–своєму». Нагадаємо, 20–й, ювілейний, Форум видавців у Львові триватиме з 10 по 15 вересня.