Тренер — за ученицю

23.08.2013

Специфічна система визначення шахового чемпіона світу серед чоловіків, до якої допускають лише «обраних» (чинний володар корони грає матч із переможцем екстрапредставницького турніру претендентів), спонукала керівництво ФІДЕ дати старт новому, більш масовому, проекту, із залученням майже всіх помітних гросмейстерів. П’ятий Кубок світу, який із 10 серпня триває в норвезькому місті Тромсе, зібрав 128 найсильніших шахістів. Система відбору на КС доволі складна, проте варто відзначити, що елітну групу учасників склали півфіналісти попереднього турніру — росіяни Павло Свідлер та Олександр Грищук, українці Василь Іванчук та Руслан Пономарьов, переможці двох юніорських чемпіонатів світу — поляк Свірч та Іпатов із Туреччини, 18 гравців з найкращим рейтингом ФІДЕ (окрім чемпіона світу Ананда та претендента Карлсена), а також, що цікаво, чинна жіноча шахова королева Анна Ушеніна.

Щоправда, вже в першому раунді — а поєдинки проходять за нокаут системою — харків’янка на тай–брейку (1:3) програла росіянину Петру Свідлеру. Саме він був тріумфатором попереднього КС, що в 2011 році проходив у Ханти–Мансійську.

Водночас по турнірній сітці впевнено просувається наставник Ганни Антон Коробов. Він, власне, залишився єдиним з українців, хто продовжує боротьбу за Кубок світу. Позавчора в 1/8 фіналу Коробов переміг Хікару Накамуру з США — 1,5:0,5. Натомість Василь Іванчук виявився безсилим у протистоянні з Володимиром Крамником: після поразки білими — нічия чорними, підсумок — 0,5:1,5. У такий спосіб росіянин помстився львів’янину за болючу поразку на турнірі претендентів, яка не дозволила йому стати його переможцем.