Наступ других номерів

23.08.2013
Наступ других номерів

Так Віка Азаренко «для розминки» обігрувала Серену Уїльямс. (Рейтер.)

Свій перший титул із серії «Великого шолому» Серена Уїльямс виграла 14 років тому якраз на домашніх кортах «Флешн мідоуз». Відтоді Чорна Перлина 16 разів тріумфувала на турнірах серії «Гранд слем», однак бажання перемагати все одно залишається на високому рівні. «Я все ще голодна до перемог та агресивна», — сказала напередодні старту «Ю–Ес оупен» Уїльямс–молодша, якій доведеться захищати чемпіонський титул після торішнього тріумфу.

За всю історію виступів у Нью–Йорку Серена чотири рази ставала переможницею відкритого чемпіонату США, проте жодного разу їй не вдавалося виграти ці змагання двічі поспіль. На думку експертів, головною суперницею лідерки рейтингу WTA буде друга ракетка світу, білоруска Вікторія Азаренко. Якщо в минулорічному фіналі Віка не спромоглася перемогти Серену, то цього разу шансів на успіх у екс–подруги Сергія Бубки–молодшого значно більше. Адже кілька днів тому Азаренко знайшла антидот проти потужної гри американки, обігравши її в трьох сетах у фіналі «Мастерза» в Цинциннаті.

Зауважимо, що відкритий чемпіонат США–2013 пройде без травмованої Марії Шарапової (третя ракетка планети) та чемпіонки цьогорічного Уїмблдону француженки Маріон Бартолі, яка несподівано вирішила завершити кар’єру.

Водночас у чоловіків ніхто з фаворитів про відмову від участі в останньому «Гранд слемі» сезону не заявляв. Букмекери з контори «Вільям Хілл» вважають найвищими котирування на перемогу (2,87:1) першої ракетки світу Новака Джоковича, який брав у Нью–Йорку титул у 2011 році, а в цьому сезоні після Австралії не вигравав фактично нічого.

Попри те, що восьмиразовий тріумфатор «Ролан Гарроса» Рафаель Надаль лише раз вигравав «шолом» у США, саме він — «король ґрунту» — вважається головним суперником Ноло на «Ю–Ес оупен». Після того як іспанець провалив Уїмблдон, вилетівши з боротьби в першому раунді, Рафа виграв два «хардові» «мастерзи»–«мільйонники» поспіль — у Монреалі та Цинциннаті, що дозволило йому піднятися в рейтингу АТР із п’ятої на другу сходинку.

Третім претендентом на перемогу — з таким самим коефіцієнтом 3,50 — вважається чинний володар трофея, британець Енді Маррей. До Нью–Йорка він приїхав ще й у ранзі чинного переможця Уїмблдону. «Як захищати титул? У мене немає думок із цього приводу. Це новий досвід, тому не знаю, як маю на це реагувати. Проте я зупинився в тому ж готелі, що й минулого року, буду слідувати такому ж розкладу дня, щоб зробити своє перебування в Нью–Йорку максимально комфортним», — розповів у інтерв’ю офіційному сайту змагань Маррей, який, нагадаємо, у фіналі 2012 року переміг Джоковича.

Для українців завдання на «Гранд слемах» — «дожити» хоча б до другого тижня змагань. Із нині активних вітчизняних тенісистів найкращим результатом може похвалитися Олександр Долгополов, який у 2011 році дійшов до чвертьфіналу «Аустреліен оупен». На кортах Національного тенісного центру США Сашко упродовж останніх двох сезонів неодмінно доходив до третього кола. Та нинішній рік для нього важко назвати вдалим — після серії поразок Сашко взагалі скотився з 17–ї на 38–му сходинку рейтингу АТР. Щоправда, перед самим стартом «Ю–Ес оупен» Долгополов згадав, що не так давно входив у топ–20 і здобув кілька поспіль перемог (чого не було, починаючи з Уїмблдону) на турнірі АТР в Уїнстон–Салемі (хард, призовий фонд — 575 тис. доларів). Після звитяги над іспанцем Хімено–Травером киянин, посіяний під десятим номером, здолав аргентинця Хуана Монако (8) — 4:6, 6:3, 6:3, а вчора ввечері змагався за вихід до півфіналу з китайцем Лю Єнсюнем.

Друга ракетка України — Сергій Стаховський, який минулого тижня виграв «челлендж»–«50–тисячник» у Казані, наступні дні провів у переїздах та очікуванні жеребкування основної сітки «Ю–Ес оупен», що відбулося вчора ввечері. Не грали на поточному тижні й лідерки жіночого тенісу України — Еліна Світоліна та Леся Цуренко; вони також розпочнуть свою боротьбу на американському «Гренд слемі» з основної сітки.

У кваліфікації «Ю–Ес оупен» із десяти українців перше коло кваліфікації подолала лише половина. Із жіночої шістки до другого раунду відбору пройшли Козлова та Савчук (сестри Кіченок, Бейгельзімер, Заневська програли). У чоловіків стартовий бар’єр відбору здолали Марченко, Недовєсов та Молчанов, тоді як Сергєєв був змушений припинити боротьбу через травму.