Чим гірше — тим краще?

22.08.2013

Івано–Франківська обласна рада, в якій більшість становлять представники ВО «Свобода», відхилив запропонований урядом проект угоди з американською фірмою Chevron про видобуток сланцевого газу, за рахунок якого Київ сподівається знизити залежність від «Газпрому».

За повідомленням агенції «Рейтер», прикарпатські депутати повернули документ Кабміну, назвавши проект, що передбачає гідророзрив пластів, «знищенням української землі». За урядовий проект позавчора проголосували 40 депутатів при необхідному мінімумі в 58 голосів.

Chevron уже заявляла, що переговори з Україною про видобуток сланцевого газу з Олеського родовища не можуть тривати нескінченно. Енергетичний гігант розглядає перспективи вкладень у видобуток сланцевого газу в інших країнах.

Аналогічний проект, про видобуток сланцевого газу на сході України був легко прийнятий місцевими депутатами ще торік; освоювати родовище доручено Royal Dutch Shell. Депутати на заході звеліли уряду в Києві доопрацювати проект угоди задля збільшення гарантій екологічної безпеки регіону.

Прем’єр–міністр України Микола Азаров на вчорашньому засіданні Кабміну заявив: «Івано–Франківська обласна рада за абсолютно надуманими підставами заблокувала реалізацію життєво необхідного для держави проекту. Нарощування власного видобутку газу — це прямий шлях до енергетичної незалежності України, це наші національні інтереси. Одна облрада, яка бореться з владними і політичними опонентами за принципом «чим гірше — тим краще», йде всупереч цим інтересам, завдаючи шкоди всьому суспільству».