Велика перспектива Малого

22.08.2013

У минулому єврокубковому сезоні в груповому раунді Ліги чемпіонів зустрічалися два «Динамо» — з Києва та Загреба. А цього року на континентальній арені, цілком імовірно, може відбутися шахтарське дербі. Принаймні «гірники» з Караганди перебувають за крок від основного турніру Суперліги, де своє гарантоване місце має український чемпіон із Донецька.

Аби потрапити в історію (читай — у груповий турнір Ліги чемпіонів), казахському клубу ще потрібно зробити останній крок. Попри домашню перемогу над шотландським «Селтіком» (2:0), утримати комфортний результат у матчі–відповіді буде дуже тяжко. Минулого року на «Селтік–парк» не встояла сама «Барселона», тож наступного тижня карагандинцям доведеться шукати додаткові резерви для захисту своїх воріт від напористих «кельтів».

«У мене не залишилося сил та емоцій. Ця гра з’їла все. Є тільки втома, тому однозначно поки що зарано говорити про наші перспективи», — заявив після перемоги капітан «Шахтаря» Андрій Фінонченко, на рахунку якого — один із двох голів карагандинців. Другий м’яч «Шахтаря» — також в активі футболіста з українським прізвищем — Сергія Хижниченка. Щоправда, обидва автори точних ударів — вихованці саме казахстанського футболу. Водночас у складі карагандинських «гірників» є й власник українського паспорта — уродженець Луганська Сергій Малий, котрий до переїзду в Казахстан захищав кольори «Арсеналу» з Білої Церкви.

Інший український легіонер — Анатолій Тимощук, здається, вже може не хвилюватися за місце свого «Зеніта» в груповому раунді Суперліги. Португальський дебютант ЛЧ «Пасуш–де–Ферейра» з однойменного містечка з населенням лише 6 тисяч осіб проводив домашню гру в сусідньому Порту, на майже порожньому стадіоні «Драгау», і зазнав розгрому — 1:4. За словами героя матчу Романа Широкова, який відзначився хет–триком, «Пасуш» — колектив такого ж рівня, як і попередній суперник пітерців, «Нордшелланд». Відтак можна передбачити, що візит до Санкт–Петербурга третьої команди Португалії обернеться ще одним феєрверком голів. Адже підопічні Лучано Спалетті вдома обіграли данців з рахунком 5:0.

Натомість у протистоянні ПСВ та «Мілана» ще нічого не зрозуміло. Позавчорашній поєдинок у Ейндховені проходив за ігрової переваги господарів і завершився внічию — 1:1. Молоді вихованці Філліпа Коку мали всі шанси на перемогу, однак невезіння та досвід опонентів, яких продовжує тренувати Массімільяно Аллегрі, далися взнаки. «Ми виглядали не кращим чином: для нас це перша офіційна гра, а ПСВ вже грає матчі чемпіонату. Але добре, що ми продемонстрували високу концентрацію та інтенсивність», — зауважив автор «міланського» гола Стефан Ель–Шаараві.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Четвертий кваліфікаційний раунд (перші матчі, результати вівторка). «Шлях чемпіонів». «Шахтар» (Крг, Казахстан) — «Селтік» (Шотландія) — 2:0 (Фінонченко, 12; Хижниченко, 77), «Вікторія» (Пл, Чехія) — «Марибор» (Словенія) — 3:1 (Чишовськи, 8; Дарида, 58; Дюриш, 89 — Меяч, 66). «Шлях представників ліг». «Пасуш–де–Ферейра» (Португалія) — «Зеніт» (Росія) — 1:4 (Леау, 58 — Широков, 27, 60, 90; Дегра, 85 (у свої ворота); Тимощук «З» — із 70 хв.), ПСВ (Голландія) — «Мілан» (Італія) — 1:1 (Матавж, 60 — Ель–Шаараві, 15), «Ліон» (Франція) — «Реал сосьєдад» (Іспанія) — 0:2 (Грізманн, 17; Сеферович, 50; вилучення: Бішевац, 75 («Л»)).