Які вони, рідні стіни?

22.08.2013
Які вони, рідні стіни?

Лідерка збірної України Ганна Різатдінова. (УНІАН.)

Чи будуть українські гімнастки вдома господарками? — це основна інтрига 32–го чемпіонату світу з художньої гімнастики, який 28 серпня стартує в Києві. Гімнастичний турнір такого рівня Україна прийматиме вперше. До Києва приїдуть гімнастки з 59 країн світу, що стане рекордним показником за всю історію проведення ЧС.

Змагання «на трьох»?

Борці на запитання про свої змагальні перспективи часто відповідають: килим покаже. Те ж саме можна сказати й про підопічних Альбіни та Ірини Дерюгіних. А вони всерйоз розраховують перервати світову гегемонію «художниць» із Росії.

Вочевидь, після того як зі спорту пішла непереможна росіянка Євгенія Канаєва та й узагалі в «художньому» господарстві серйозно змінилися кадри, безапеляційного фаворита на київському «мундіалі» не буде. До такого висновку підводять і фінальні результати Кубка світу–2013, на етапах якого вже не відчувалося повного домінування дівчат із Росії. Попри те, що перемога в загальному заліку таки дісталася вихованці Ірини Вінер Маргариті Мамун, її перевага над нашою примою Ганною Різатдіновою та білорускою Мелітіною Станютою за підсумками восьми етапів становить лише десять балів. Водночас лідерка української збірної виграла дві окремі дисципліни — обруч та булави.

Певно, за нагороди в багатоборстві та окремих видах ЧС–2013 жорстко конкуруватимуть троє спортсменок — Мамун, Різатдінова та Станюта.

Не варто скидати з рахунку й найсильнішу азійську гімнастку, кореянку Єн Джа Сон, болгарку Сильвію Мітєву, нашу грацію Аліну Максименко, іншу росіянку Яну Кудрявцеву та Нету Рівкін з Ізраїлю.

На останньому етапі КС, який минулої неділі завершився в Санкт–Петербурзі й пройшов під диктовку господарок, українки не виступали. Схоже, тренерський штаб на чолі з Альбіною Дерюгіною вирішив не розкривати всі карти й передчасно не зіштовхувати основних конкуренток. Їхня головна битва має відбутися під склепінням київського Палацу спорту.

Комусь може здатися, що відсутність українок на пітерському етапі стала наслідком якогось конфлікту конкуруючих сторін, і відповідь головного тренера команди Росії буде симетричною. Проте держтренер Світлана Євенко запевнила «УМ»: «Вінер їде до Києва». Та й офіційний сайт Всеросійської федерації художньої гімнастики вже побажав успіху в столиці України Ірині Олександрівні та її вихованкам.

«Слизькі» килими

Про наближення чемпіонату світу вже кілька тижнів сповіщає реклама на київських вулицях та в транспорті. Під таку подію знову дооснастили Палац спорту — Мінспорт придбав нові гімнастичні килими фірми Gymnova. І хоча, за словами держтренера, нашим гімнасткам вони не дуже подобаються — бо «слизькі», проте вибирати не доводиться, адже такими є вимоги Міжнародної федерації гімнастики, яка всі знакові турніри проводить на покритті саме цього виробника. Загалом для тренувань, розігріву та змагань оргкомітет закупив 11 килимів.

Нагадаємо, що останнім контрольним стартом наших грацій стали Все­світні ігри в Колумбії, де, щоправда, не було російської прими. Натомість очне побачення лідерів сезону — 19–річної Різатдінової та 17–річної Мамун — відбулося на Універсіаді в Казані, і перемогу в багатоборстві здобула російська гімнастка.

У Києві, за словами нашого держ­тренера, можна розраховувати на об’єктивне суддівство, адже напередодні турніру у ФІЖ відбулися серйозні зміни, й обслуговуватимуть ЧС–2013 незалежні судді.

Як розповіла Світлана Євенко, згідно з директивами Міжнародної федерації гімнастики, приймаюча сторона має забезпечити змагання призовим фондом. Проте назвати суму представник міністерства не змогла, оскільки це питання досі не узгоджене зі спонсорами турніру, яких, до слова, зовсім мало. Проте вже відомо, що переможниця в номінації «Елегантність» отримає від офіційного «хронографічного» спонсора ФІЖ фірмовий годинник, статуетку з фігурою швейцарського артиста Жана–П’єра Гербера та чек на 5 тисяч доларів.

Вхід на трибуни Палацу спорту буде платним. Ціна квитків коливається від 50 до 150 гривень.

ЗВ’ЯЗОК

В офіційних документах ФІЖ прізвище головного тренера російської збірної пишеться як Вінер–Усманова. Здається, раніше не надто афішувався її подріжній зв’язок із російським мільярдером Алішером Усмановим. Проте тепер уже ні для кого не секрет, що найуспішніша у світі тренерка з художньої гімнастики одружена (з 1992 року) із другим за обсягом капіталів олігархом Росії. 59–річний Алішер Усманов — співвласник потужної індустріальної корпорації, президент Російської Федерації фехтування, а також тримач чималої частки акцій лондонського ФК «Арсенал».