Сиділа на карнизі? 130 гривень за вульгарність!

21.08.2013

Понеділкові сутички навколо будівлі по вул. Хрещатик, 36 мали «пролог» ще минулої п’ятниці. Тоді громадські активісти заблокували зал засідань Київради на знак протесту проти проведення сесії органу влади, каденція якого скінчилася ще на початку червня. Троє з чотирьох «окупантів» Київради — Ігор Луценко, Єгор Соболєв та Олексій Герман — отримали за рішенням Шевченківського райсуду по п’ять діб арешту за непокору правоохоронцям. Що чекає на Олександра Марченка — наразі не відомо. А от тендітну журналістку Тетяну Чорновол, яка просиділа на карнизі будинку кілька годин, спершу відпустили, та невдовзі таки доправили до суду.

Як розповіла «УМ» дружина арештованого Соболєва, ведуча телеканалу «1+1» Марічка Падалко, «ця ситуація шокувала не тільки нашу родину, а й людей, які знають Єгора. Це вперше його затримали з часу початку активної громадської діяльності. Вчора до нього їздив представник Уповноваженого Верховної Ради з питань прав людини Михайло Чаплига, який розповів, що за ґратами з Єгором усе гаразд, і це найголовніше. Звісно, є певні незручності, але це не найгірше, що може бути в такому випадку».

Тетяна Чорновол одразу після бійки біля КМДА в понеділок пішла на зустріч із пресою в «РІА Новості». «Таню міліціонери забрали під офісом агентства, де вона з іншими активістами мала прес–конференцію. Повезли в суд, три години промаринували…» — написала на своїй сторінці в «Фейсбуці» правозахисниця Вікторія Сюмар. У результаті Шевченківський районний суд почергово виписав Чорновол два штрафи — у розмірі 113 і 130 гривень — за хуліганство й непокору міліції відповідно.

«Тетяна, може, й заплатить ці гроші, але це вкотре доводить абсурдність судової системи України, — каже в коментарі «УМ» пані Сюмар. — Луценка та інших закрили, аби вони не прийшли 19–го під Київраду, а Тетяну вирішили по–іншому давити. Інкримінували їй вульгарну поведінку».

Сьогодні о 15.30 представники опозиційної громадськості зустрічатимуть в’язнів, які вийдуть після п’ятиденної відсидки, біля ізолятора на Ремонтній, 7.

РЕАКЦІЯ

Партія «УДАР Віталія Кличка» оприлюднила відозву, в якій наголошує, що затримання активістів не має нічого спільного із законністю, а є актом залякування і демонстрації сили владою з метою придушити будь–які вияви громадянської позиції людей. «Замість того, щоб ловити злочинців і корупціонерів, правоохоронні органи затримують жінку, яка має малолітню дитину і провина якої полягає лише в тому, що вона виступає проти нелегітимної Київради», — зазначають у прес–службі «УДАРу». «У Києві повинні відбутися вибори мера та депутатів Київради, які ухвалюватимуть усі легітимні рішення в столиці на користь територіальної громади», — йдеться в партійній заяві.