До зустрічі через рік

21.08.2013
До зустрічі через рік

Для Мирона Маркевича рішення САС не стало несподіванкою. (Рейтер.)

Уже тоді, коли УЄФА постановила, що замість «Металіста» в раунді «плей–оф» Ліги чемпіонів–2013/14 має грати грецький ПАОК, стала зрозумілою безперспективність подальшої юридичної боротьби харків’ян за місце в поточному розіграші Суперліги. За тиждень ходіння коридорами швейцарських судів юристам «Металу» так і не вдалося скасувати дискваліфікацію свого клубу. А вчора, коли Спортивний арбітражний суд Лозанни вдруге відхилив апеляцію «МХ», стало очевидним: віце–чемпіон України залишиться в цьому сезоні без єврокубків. Усе логічно, з огляду на те, що 2 серпня той самий САС визнав «Металіст» учасником договірного матчу з «Карпатами».

На руках у слобожанців було рішення цивільної Феміди — Верховного суду Швейцарії, який поставив під сумнів факт визнання Спортивним арбітражем участі «Металіста» в «договорняку» 2008 року. Але спортивні інстанції взяли гору над цивільними. «Нам відмовили в призупинці рішення про дискваліфікацію. Із «Шальке» не граємо», — повідомив учора по обіді віце–президент «МХ» Костянтин Пивоваров.

Зазначимо, що «Металіст» до останньої хвилини вірив у можливість свого повернення в ЛЧ, готуючись у будь–яку хвилину вилетіти до Німеччини. По суті, рожеві окуляри слобожанцям зняли лише вчора після 13:00, хоча в Європі вже давно ніхто не сподівався побачити український клуб у Гельзенкірхені. ФК «Шальке» ще тиждень тому припинив продаж квитків на матч проти «Металіста», перемкнувшись на ПАОК, який, власне, з 14 серпня в усіх офіційних документах УЄФА проходив як суперник «кобальтових» у «плей–оф» Суперліги. Та навіть у випадку позитивного для слобожанців рішення САС «металістів» навряд чи повернули б у ЛЧ. Як припускали грецькі журналісти, УЄФА хіба що виплатила б харків’янам фінансову компенсацію, але повторної заміни робити не стала б.

Загалом, не секрет, що спортивна й цивільна юриспруденції — дві абсолютно різні речі. Пригадується, як після жахливої травми Петера Чеха, котрому гравець «Редінга» Стівен Хант проламав коліном череп, ледь не відправивши чеського кіпера на той світ, деякі люди пропонували судити порушника правил як побутового злочинця. Проте Федерація футболу Англії заявила, що то був ігровий момент.

По суті, практично всі спортивні правопорушення в Європі розглядаються профільними дисциплінарними органами в рамках спортивного, а не цивільного кодексу. А швейцарський «Сьон», який порушив негласний припис УЄФА і вирішив опротестувати дисциплінарне покарання в цивільній судовій інстанції, у підсумку отримав від футбольної Феміди значно суворіший вирок, ніж мав на початку, — мінус 36 очок у чемпіонаті.

Тож харків’яни відверто здивували, коли порушили неписані правила і звернулися до Верховного суду Швейцарії. Не напоротися б на гнів футбольних можновладців за прикладом «Сьона».

Звісно, зрозуміти нових власників «Металіста» по–людському можна. До справ п’ятирічної давнини вони не причетні і, купуючи команду, всерйоз розраховували засвітитися в Європі. З іншого боку, юний мільярдер Сергій Курченко та його компанія знали, що купують клуб, під який було закладено міну сповільненої дії.

За великим рахунком, руйнівні наслідки «вибуху» не такі вже й великі. Могло бути й гірше. Достатньо пригадати «Ювентус», який після виявлення «договорняків» мусив бовтатися в серії В. «Металісту» ж належить перепочити тільки один рік без Європи. Протягом цього періоду тільки й треба, що зберегти сильний легіонерський склад та ще раз посісти місце в «зоні Ліги чемпіонів».