«Дякую Богу, який допоміг»

16.08.2013
«Дякую Богу, який допоміг»

Ганна Мельниченко святкує перемогу. (Рейтер.)

Як і прогнозувалося, українка Ганна Мельниченко тріумфально завершила змагання з семиборства на чемпіонаті світу в Москві, поклавши до «синьо–жовтої» скарбнички першу нагороду. Аби втриматися на лідируючій позиції після останнього виду програми, представниці Кременчука потрібно було в «межах розумного» пробігти 800–метрівку і не програти «прірву» найближчій переслідувачці з Канади. Ганна, яка не може назвати бігові дисципліни своєю «коронкою», витиснула з себе максимум і подолала два кола з найкращим у кар’єрі часом, програвши головній конкурентці Брайан Ітон 0,7 секунди. І хоча загалом час нашої брюнетки на 800 м став лише сьо­мим, саме вона, встановивши сумарно персональний рекорд і впавши без сил за лінією фінішу, виграла загальний залік. Білява представниця Країни Кленового Листя відстала на 56 балів. Зауважимо, що чоловік Брайан — олімпійський чемпіон, знаний американський багатоборець Ештон Ітон — у Москві виграв «золото».

Як відзначила Мельниченко, на перемогу її надихала численна група підтримки на трибунах «Лужників», особливо відчувалася їхня допомога на заключному етапі. «Перемагати завжди складно. Було важко, але всі проблеми позаду, залишається лише радіти. Дякую Богу, який допоміг мені пройти це випробування», — сказала 30–річна атлетка в інтерв’ю сайту ІААФ.

А вчора ввечері ще двоє українців — лідери сезону у своїх дисциплінах — претендували на найвищі нагороди ЧС–2013. Богдан Бондаренко у стрибках у висоту та Ольга Саладуха в по­трійному закінчили змагання після того, як цей номер «УМ» було здано до друку. Натомість український ходак Ігор Главан зовсім трохи не дотягнув до світового п’єдесталу, з національним рекордом фінішувавши четвертим на дистанції 50 км. Цікаво, що «золото» «пішохідного» марафону відійшло не законодавцям мод у цій царині — росіянам, а ірландцеві Роберту Хеффернану.

Варто відзначити непогані медальні перспективи запоріжанки Марії Ремень, яка під час кваліфікаційних забігів на 200–метрівці показала другий час. До півфіналу на дистанції 800 м, зі своїм найкращим результатом у сезоні, пройшла Наталя Лупу. Кваліфікаційний норматив у секторі для метання списа виконав і Роман Авраменко.