Харків поза Європою

16.08.2013

«Скажу чесно, я не думав, що нас дискваліфікують. Припускав, що покарання буде менш жорстким. Зараз важко будь–що коментувати. Поки багато моментів невідомі. Наприклад, з якого часу починає діяти дискваліфікація? Зіграємо ми з «Шальке» чи вже ні? Потрібно з’ясувати всі нюанси», — так ошелешено реагував головний тренер «Металіста» Мирон Маркевич на позавчорашнє рішення УЄФА щодо усунення харків’ян із єврокубків на один сезон.

У Харкові справді сподівалися, що дискваліфікація за «договорняк» п’ятирічної давнини при іншому керівництві клубу якщо й буде, то — умовна. Але апеляційна інстанція УЄФА ретельно вивчила всі заяви й документи, подані клубом та отримані від дисциплінарного інспектора УЄФА, взяла до уваги рішення Спортивного арбітражного суду в Лозанні щодо вини «Металіста» в організації договірного матчу з «Карпатами» і викреслила «Метал» зі списку учасників єврокубків–2013/14. Хоча вердикт вочевидь міг би бути ще жорсткішим і передбачати дискваліфікацію на кілька сезонів.

УЄФА зазначила, що клуб може подати апеляцію на дане рішення — знову до Лозаннського арбітражу. І вчора в САС уже зареєстрували прохання віце–чемпіонів України про призупинення рішення УЄФА щодо дискваліфікації клубу. Однак ще напередодні ввечері відбулося засідання робочої групи УЄФА з надзвичайних ситуацій, яка ухвалила: у раунді «плей–оф» Ліги чемпіонів із німецьким «Шальке» зіграє грецький ПАОК, вибитий слобожанцями на попередній стадії (2:0, 1:1).

При цьому клуб із Салонік не буде ніким замінений у «плей–оф» Ліги Європи, тель–авівський «Маккабі» пройде в груповий етап ЛЄ без боротьби.

«Якщо Лозаннський суд призупинить рішення УЄФА, то «Металіст» гратиме з «Шальке», — не припиняє сподіватися на краще юрист «МХ» Маркіян Ключковський. Але, як видно, фактичних підстав для зміни санкції УЄФА немає.

У багатьох лишається одне питання: чому остаточне рішення щодо «договорняка» 2008 року з’явилося саме тоді, коли Харків уперше потрапив до Суперліги? Засмучені фани на багатьох інтернет–форумах «жовто–синіх» схильні вбачати в цьому «руку Григорія Суркіса». Мовляв, віце–президент УЄФА таким чином мститься «Металісту» за те, що той відібрав срібні медалі в «Динамо».

«Ми так довго йшли до Ліги чемпіонів, і дуже прикро ось так от її залишати. Якщо «Металіст» дискваліфікували — значить, це комусь було потрібно», — каже, у свою чергу, й Мирон Маркевич.