Інтрига на тлi порожнiх трибун

14.08.2013
Інтрига на тлi порожнiх трибун

Фініш жіночої стометрівки. (Рейтер)

Учорашній день московського чемпіонату світу — четвертий за ліком — мав принести українським легкоатлетам першу медаль. Аби вітчизняна багатоборка Ганна Мельниченко зійшла на п’єдестал, їй потрібно було не «завалити» останній вид змагальної програми, а показати свій час на 800–метрівці, яку спортсменки бігли вже після здачі цього номеру «УМ» до друку.

Упевнено подолавши попередні випробування, Ганна підійшла до заключного етапу в ранзі лідера, відтак мала всі шанси виграти планетарне «золото». За відсутності головних дійових осіб сучасного багатоборства — а жодна із призерок Лондона–2012, в тому числі олімпійська чемпіонка Джессіка Енніс, до Москви не приїхала — українська атлетка стала фавориткою. На вершину проміжного протоколу Мельниченко піднялася після другого виду змагань, тоді як стартову дисципліну — 100 м з бар’єрами — наша співвітчизниця подолала з другим часом. Краще за неї спринт із перешкодами пробігла канадійка Брайан Ітон, яка перед останнім, також біговим, видом перебувала на другій позиції, відстаючи від лідера на 68 балів. Відзначимо, що бігові дисципліни канадській багатоборці даються краще. Скажімо, на Олімпіаді в Лондоні Ітон та Мельниченко дистанцію в два кола подолали з часом, що відрізнявся на три секунди... Хай там що, а завт­ра українські вболівальники можуть розраховувати на ще кілька потужних виступів своїх співвітчизників у медальних сесіях. Учора в секторі для стрибків потрійним донеччанка Ольга Саладуха виграла кваліфікацію (14,69 м), при тому що другий результат показала колишня українка, нині громадянка Ізраїлю Ганна Князева–Міненко — 14,46.

Харківський стрибун у висоту, лідер сезону Богдан Бондаренко, вийшов до фiналу взагалi не напружуючись, використавши найменшу поміж учасників кількість підходів. Одразу восьмеро спортсменів узяли прохідну планку, встановлену на висоті 2,29 м, серед них і олімпійський чемпіон–2012 з Росії Іван Ухов, який вочевидь і має стати головним суперником Бондаренка в секторі. Нагадаємо, що росіянин виграв лондонське «золото», взявши висоту 2,38 м. Проте зовсім нещодавно український атлет став першим за останні 18 років спортсменом, кому вдалося подолати 2,41. Двоє інших українців — Андрій Проценко та Юрій Кримаренко — не пройшли кваліфікацію, зупинившись на позначці 2,22.

Четверта наша медальна надія — жіноча естафетна четвірка — доводитиме невипадковість минулих здобутків у неділю, коли, на думку організаторів, у «Лужниках» можна очікувати аншлаг. Бо наразi трибуни ЧС–2013 вражають пустотою. Тим часом учасниці спринт–квартету, Олеся Повх та Наталя Погребняк, готуючись до відповідального старту, «розігрілися» в індивідуальному спринті. Жодна з них не змогла пробитися до фінальної вісімки, обмежившись півфінальними забігами. Натомість «золото» на 100–метрівці взяла Шеллі–Енн Фрейзер–Прайс з Ямайки.

Власне, завдяки потужним спринтерам ямайська збірна посідає в медальному заліку третю позицію (2–0–1), позаду росіян (2–1–2), які зробили золотий «дубль» у спортивній ходьбі, та американців (3–2–1). У складі «янкі» на найвищу сходинку п’єдесталу піднімалися десятиборець Ештон Ітон, стрибунка в довжину Брітні Різ та Девід Олівер, який виграв 110 м з бар’єрами.