Під китайським «котком»

14.08.2013

Українські бадмінтоністи ніколи не хапали зірок зі «світового» небосхилу. Власне, як і переважна більшість європейських майстрів ракетки та воланчика. Адже, не секрет, що в цій царині майже безроздільно панують азіатські спортсмени. Вкотре свою сили вони підтвердили на чемпіонаті світу–2013 у китайському Гуанджоу, вигравши геть усе «золото».

Практично всі фінали мали «регіональний» статус, лише у вирішальному поєдинку чоловічих пар змагався європейський тандем із Данії Матіас Бьо/Карстен Могенсен (третій номер посіву), який у підсумку поступився індонезійському дуету Ахсан/Сетіаван.

У чоловічій «одиночці» у напруженому трисетовому поєдинку, що тривав 93 хвилини, переміг титулований китаєць Лінь Дань, ставши п’ятиразовим чемпіоном світу. Він виявився сильнішим за першу ракетку планети — малайзійця Чон Вей Лі.

Цікаво, що й у жіночому фіналі перша ракетка не впоралася із «претенденткою». 18–річна тайка Ратчанок Інтанон (4) створила сенсацію, перегравши у трьох партіях олімпійську чемпіонку Лондона Сю Лі.

Відзначимо, що саме віце–чемпіонка світу з Китаю вибила з розіграшу нашу Марію Улітіну. Їхня зустріч, що відбулася в другому раунді змагань, завершилася впевненою перемогою лідерки світового бадмінтону — 21:9, 21:10. Перше коло українка пройшла без бою завдяки відмові 24–ї ракетки турніру китаянки Яньджао Іянь.

Далі другого кола не зміг просунутися й лідер української чоловічої збірної Дмитро Завадський. Після стартової перемоги над фіном Єту Хейно (21:15, 21:13) Дмитро склав зброю перед малайзійцем Вей Фень Чоном — 11:21, 15:21. Другий наш «одиночник» Валерій Атращенков зачохлив ракетку вже в першому колі, постувшись німцеві Марку Цвеблеру — 15:21, 21:18, 14:21.

Не подолали стартовий бар’єр також і чоловічий дует Геннадій Натаров/Артем Почтарєв (хлопці програли в трьох сетах чилійцям Естаніслао/Вівасу) та жіноча пара Юлія Казарінова/Анна Кобцева, яка так само в трьох партіях поступилася американкам Лі/Обанана. Без перемог на турнірі залишилися й два наші змішані дуети — Атращенков/Кобцева та Натаров/Казарінова.