«Золота» драма в Будапешті

14.08.2013
«Золота» драма в Будапешті

Українська четвірка шаблісток святкує чергову перемогу. (ФІЕ (з «Фейсбуку»).)

Після 2009 року, коли наша «золота» олімпійська четвірка шаблісток здобула ще й титул чемпіонів світу, планетарне панування Ольги Харлан і Ко припинилося — зі світового трону їх посунули росіянки. Три роки поспіль «триколірний» квартет, очолюваний французом Крістіаном Бауером, неодмінно перемагав «синьо–жовтих» у фіналах ЧС. Однак у Будапешті, де позавчора завершився 84–й «мундіаль», світова корона знову перейшла до українок. У неймовірно напруженому й драматичному «золотому» матчі гору взяла наша оновлена четвірка, на чолі якої, як і раніше, — неперевершена Харлуша.

«Це дуже важлива перемога для нашої команди й особливо для мене, адже на цьому чемпіонаті я виграла аж дві золоті нагороди», — сказала в коментарі офіційному сайту змагань провідна українська фехтуальниця.

Без сумніву, виграш індивідуального «золота» ЧС–2013 надихнув 22–річну миколаївку на нові подвиги. Головний із них Ольга здійснила у фінальному двобої з росіянками, коли на заключному етапі битви спромоглася ліквідувати очкове відставання й перегнати опоненток, принісши своїй команді мінімальну перемогу.

Головний матч командного турніру шаблісток починався для України зовсім не радісно. Харлан по черзі програла два свої міні–поєдинки Юлії Гавриловій (1:5) та Яні Ягорян (1:6), що змусило її молодших та менш досвідчених колег — Олену Вороніну й Аліну Комащук — у поті чола виправляти ситуацію. В одному з моментів становище українок було близьким до катастрофи — табло будапештського «Сіма холу» показувало рахунок 30:39 на користь росіянок (а бої тривають до 45 очок). Однак вдалі дії Комащук у протиборстві з Гавриловою дозволили українкам відчутно підтягнутися до опоненток.

Вирішальний «сет» — до переможного кінця — Ольга Харлан та Катерина Дяченко почали за рахунку 35:40. Таке собі повторення індивідуального фіналу ЧС–2013. Щоправда, тепер російська шаблістка вийшла на доріжку з п’ятиочковою форою. Проте взяти реванш у Харлан Дяченко не змогла. Вигравши спочатку два очки, Катерина пропустила шість поспіль ударів і за рахунку 42:41 на свою користь попросила медичний тайм–аут. Продовжити бій віце–чемпіонка світу не змогла. «Шкода, що Катерина пошкодила ногу. Сподіваюся, що все буде добре. Але думаю, що змогла б перемогти її, навіть якби вона не травмувалася, так само, як зробила це в індивідуальному фіналі», — зауважила Харлан.

Хай там як, а змінниця Дяченко Діна Галіакбарова боролася за перемогу до останнього. Відтак долю чемпіонства, як і на минулорічній першості світу в Києві, і на нещодавньому ЧЄ в Загребі (де обидва рази тріумфували росіянки), вирішував один точний удар. Цього разу його завдала українська шаблістка.

Море радості: оновлена жіноча збірна України у складі Ольги Харлан, Галини Пундик, Аліни Комащук та Олени Вороніної (дві останні замінили Олену Хомрову та Ольгу Жовнір) після трирічної перерви — знову чемпіон світу!

Зауважимо, що повернення наших шаблісток на світовий трон відбулося тоді, коли головним тренером усієї фехтувальної збірної України став Гарнік Давидян, який раніше опікувався лише жіночою шаблею.

Учора дівчат та їхніх наставників зустрічали в аеропорту Києва як справжніх героїнь.

П’ЄДЕСТАЛ

Загальний медальний залік ЧС–2013 з фехтування

країна з с б усього

1. Росія 3 5 3 11

2. Італія 3 0 3 6

3. Україна 2 1 1 4

4. Естонія 2 0 0 2

5. США 1 1 1 3

6. Угорщина 1 0 2 3

7. Румунія 0 1 2 3

8. Франція 0 1 2 3

9. Німеччина 0 1 1 2…