Оце так «Мельникіада»!

13.08.2013
Оце так «Мельникіада»!

Той самий електронний браслет. (прес–служби МВС.)

Одіозна персона ректора Національного університету Державної податкової служби, нардепа кількох скликань від ПР Петра Мельника знову в центрі уваги. Петро Володимирович підтвердив свою неоднозначну репутацію і скандальну славу: минулої п’ятниці він просто зник із будинку рідної сестри в Ірпені, де мав перебувати під домашнім арештом, згідно з рішенням суду. Електронний браслет, який посилав сигнал на міліцейський пульт про кожен крок ректора, лишився лежати на столі. Фахівці, політики та правоохоронці нині лише гадають, як пану Мельнику вдалося позбутися цього електронного засобу фіксації місцезнаходження, виробництва відомої ізраїльської фірми. Резонансна справа ректора натомість отримала додатковий «колорит», а її нові обставини та пригоди головного героя цілком заслуговують на написання якогось кримінального чтива чи навіть сценарію для детективного фільму.

Електроніка не втримала, собаки не наздогнали

Отже, потрібний для Мельника сценарій втечі розігрався буквально за тиждень. Першого серпня Печерський райсуд Києва обрав йому запобіжний захід у вигляді домашнього арешту до 27 вересня включно (прокуратура наполягала на утриманні під вартою). Вже 7 серпня увечері на «регіонала» одягнули електронні браслети, щоб фіксувати його місцезнаходження. А наступного дня вранці слідчий подав до суду клопотання про зміну запобіжного заходу Мельнику з домашнього арешту на тримання під вартою. Перед цим слідчий ознайомив Петра Володимировича з цим клопотанням. Той чекати рішення суду не став: уже за кілька годин втік з–під домашнього арешту на своїх двох!

І це притому, що за даними «УМ», під будинком сестри Мельника чергував наряд спостереження на авто. Але ректор втік «городами»... Службові собаки втратили його слід біля нової траси Ірпінь—Київ, що може свідчити про те, що там втікача забрали на машині. Звідти зовсім недалеко до летовища у Гостомелі, звідки Мельника могли вивезти з країни на приватному літаку чартерним рейсом (принаймні за такою ж схемою залишив Україну екс–голова СБУ Валерій Хорошковський).

«Сигнал тривоги надійшов на пульт контролю за особами, які перебувають під домашнім арештом. Вжиті необхідні заходи щодо розшуку підозрюваного. Міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко вже призначив службове розслідування з метою з’ясування всіх обставин того, що сталося. МВС звертається до громадян за допомогою в отриманні інформації щодо місць можливого перебування Петра Мельника», — скупо повідомляє про втечу екс–нардепа прес–служба МВС. Міліція просить повідомляти інформацію про втікача за номерами: (098) 335–93–53, (050) 605–90–27 або «102».

Пізніше речник МВС Сергій Бурлаков додав, що Мельник не міг за своїми документами виїхати з країни, адже його оголошено у загальнодержавний розшук, про що попереджено і Держприкордонслужбу. У міждержавний розшук за лінією Інтерполу його поки що не оголошували.

Водночас прокуратура Київської області ще у п’ятницю розпочала перевірку дій працівників міліції під час контролю ними роботи електронного засобу стеження у зв’язку із втечею підозрюваного у корупції ректора (нагадаємо йому закидають вимагання і отримання хабарів від батьків абітурієнтів на суму 80 і 40 тис. грн. відповідно). «За результатами перевірки буде надана правова оцінка діяльності працівників міліції. Буде перевірено, чи мало місце порушення сигналу від електронного пристрою, що стало його причиною, яким чином посадові особи міліції відреагували на вказані порушення, чи дотримано вимог посадової інструкції під час позаштатної ситуації, що, загалом, мало місце: службова недбалість чи умисел», — йдеться у повідомленні прокуратури області.

Учора прокуратура завершила перевірку і розпочала вже кримінальне провадження за фактом службової недбалості щодо працівників міліції, які неналежно контролювали роботу електронного засобу стеження за Мельником. «Вказані особи оперативно не відреагували на інформацію про порушення сигналу з браслету, неналежно здійснювали з’ясування причин та обставин цього, а також не забезпечили своєчасні заходи зі встановлення місцезнаходження особи, на яку накладено запобіжний засіб», — повідомляють у прокуратурі.

Чи то контрабандний браслет, чи батарейки «сіли»

Рідні Мельника запевняють, що втеча була йому невигідна. Мовляв, може, його хтось викрав?... Адвокат Мельника Руслан Місюна «додає олії у вогонь»: «Може, він десь під парканом лежить?». Згодом його коментарі пресі стали логічніші. На його думку, підзахисний просто психологічно не витримав ситуації з можливим взяттям його під варту. «Хтось зводить з Мельником рахунки, використовуючи правоохоронні органи та суд. Я не виключаю, що його доводять до самогубства», — вважає адвокат.

У той же час фахівці гадають, як саме Петру Володимировичу вдалося позбутися «досконалого браслета». Джерела «Укрінформу» у слідчих органах припускають, що браслет міг бути недопрацьований, зняти який було не так уже й важко. «Ці GPS–браслети декілька разів переробляли, оскільки вони не проходили тестування», — каже джерело. Офіційно ж правоохоронці констатують, що Мельник не міг сам зняти електронний браслет, тим більше що його знято нібито без видимих ушкоджень. Утiм правоохоронці погоджуються, що «є такі фокусники, які можуть зняти з руки годинника так, що ніхто й не помітить». Мовляв, може і ректор когось такого найняв?

А от екс–заступник глави МВС, опозиційний нардеп Геннадій Москаль упевнений, що Мельник зміг утекти, бо на ньому був контрабандний несертифікований браслет, яким, до того ж, міліція не вміє користуватися.

«Це просто сміх! Немає ніяких браслетів! Це міф! Міліція заявляє, що браслет неушкоджений. Як він сповз із руки? Що це за браслет? Може, китайський, дитячий чи сувенірний? Міністерство внутрішніх справ не закуповувало ніяких браслетів. Цей браслет контрабандний, сто відсотків. Хтось передав, у «Борисполі» зустріли, одягли на Мельника, показали журналістам. Це сюжет для гумористичного шоу», — висловив власну думку пан Москаль у коментарі «Радіо «Свобода».

На його думку, обвинувачення мало довести до відома суду, що міліція не має необхідного сертифікованого обладнання і досвідчених фахівців для обслуговування електронних пристроїв стеження, тоді Мельнику, можливо, обрали б інший запобіжний захід. Утiм «Вісник державних закупівель» повідомляє, що МВС за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Беніш Джі Пі еС Україна» на постачання обладнання для системи електронного контролю. Йдеться про те, що за угодою придбано 856 електронних браслетів і таку ж кількість мобільних контрольних пристроїв.

Але Геннадій Москаль стоїть на своєму: «Йдеться про те, що за угодою придбано тільки 856 електронних браслетів і таку ж кількість мобільних контрольних пристроїв! А де все інше? Де стаціонарні пункти моніторингу, мобільні ретранслятори, стаціонарні контрольні пристрої та інші речі, необхідні для ефективного забезпечення домашнього арешту? Пропоную журналістам поїхати в Ірпінь і попросити в начальника міліції показати їм супутникову антену — ретранслятор, на який через супутник подавався сигнал iз браслета ректора. До речі, як взагалі міг подаватися якийсь сигнал з цього браслета, якщо батарея в ньому «здохла» через 20 годин після прикріплення, і ніхто в міліції не знав, як її замінити? За моєю інформацією, багато людей повтікали, але широкого розголосу це не набуло, бо це були не ректори податкових академій і колишні депутати, а звичайні гопники, шахраї та дрібні аферисти».

Речник МВС Сергій Бурлаков у свою чергу запевняє, що поява електронного браслета як запобіжного заходу в разі домашнього арешту відповідає міжнародним стандартам. За даними правоохоронців, запобіжний захід у вигляді електронного браслета вже застосовано до понад 40 людей. Однак Мельник став першою у Київській області й першою високопоставленою особою в Україні, стосовно якої було вжито такий захід.

Доки правоохоронці з’ясовують, як саме вдалося втекти скандальному «регіоналу», в інтернеті з’явилося чимало жартів на цю тему. Наприклад: «Хочеш позбутися електронного браслета? Спитай мене, як. Петро Мельник».

Учора під вечір Печерський райсуд Києва мав розглянути клопотання слідчого про зміну запобіжного заходу для Мельника. Зрозуміло, що жодне рішення суду не матиме сенсу, доки ректора–втікача не затримають.

ДО РЕЧІ

Джерела «УМ» з оточення Петра Мельника в Ірпені стверджують, що проблеми в опального ректора почалися не лише через те, що він посварився із представниками «президентської сім’ї», зокрема, з міністром доходів і зборів Клименком (другом старшого сина глави держави). Раніше Петро Володимирович користувався захистом Прем’єр–міністра Миколи Азарова, адже в часи, коли Микола Янович очолював податкову, Петро Володимирович саме створював Податкову академію (нині Національний університет ДПС). Мало цього, пан Мельник був одружений із сестрою Азарова, з якою нещодавно вирішив розлучитися нібито через непоступливість у ­цьому питанні молодої коханки. Брат колишньої дружини такого пробачити нібито також не зміг.

Не дивно, що за окремими даними Петро Мельник намагався переписати своє майно на інших осіб, щоб урятувати його від арешту. Джерела сайта громади Приірпіння Коцюбинське.com.ua. стверджують, що Мельник дійсно намагався переписати нерухомість на колишню дружину (щоб не чіпали? — Ред.). Нині арешт накладено на чотири будинки Мельника і квартиру в Києві по вулиці Інститутській. Йдеться про такі садиби: малоповерховий будинок на Оболонській набережній у Києві, будинок в селі Поляниця в Карпатах, будинок поблизу столиці у селі Дмитрівка та будинок в Ірпені. Два останніх будинки нібито належать колишній дружині ректора.

«Вiн переоформив частину свого майна на дружину, на яке, до речi, вже було накладено арешт постановою Печерського районного суду», — каже старший прокурор вiддiлу процесуального керiвництва Генпрокуратури Сергiй Овчаренко. У свою чергу адвокат Мельника Руслан Мiсюна стверджує, що його пiдзахисний перебуває в стадiї розлучення зi своєю дружиною: «Майно нажито у спiльному шлюбi, й вона має право на 50% власності. Тому вони не мають права накладати арешт на майно чужої людини — його дружини колишньої, з якою вiн у розлученнi... В людини були хорошi стосунки, вiн розлучився, вони домовилися, що майно залишається їй».

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>