А ми вас не чекали!

13.08.2013

Традиційно ліберальна, насамперед до своїх гостей, Швейцарія днями зробила черговий крок, який мав показати всьому світові: нейтральній країні вже набридла роль сховища для біженців. Нагадаємо, у червні швейцарські виборці на черговому референдумі проголосували за те, аби ускладнити життя іноземцям. Сталося це після того, як невелику за розмірами державу просто–таки заполонили нелегальні мігранти. Нині, за статистикою, у цій альпійській країні найбільша у Європі частка людей, які бажають отримати право на проживання та роботу. Якщо в середньому в Європі один біженець припадає на 625 місцевих мешканців, то у Швейцарії — на 332.

Наприкінці минулого тижня місцеві громадяни пішли ще далі: заборонили тим, хто просить притулку, відвідувати бібліотеки, басейни, ігрові майданчики і навіть церкви. Як заявив мер міста Менцінген Роман Штрауб, «саме тут вони можуть вступити в контакт із нашими хлопцями і нашими дівчатами». Натомість усіх кандидатів у біженці пропонують утримувати у спеціальних центрах, перероблених з армійських казарм. Один такий центр уже існує в місті Бремгартені. Швейцарський уряд, попри заяви лівих активістів та правозахиників, які ствер­джують, що ця ініціатива пахне расизмом, уже заявив: подібні заходи не вважитимуться формальним обмеженням свободи пересування.

Серед причин, які змусили гостинних швейцарців так старанно закриватися від решти світу, називають як соціальні, так і економічні. Але якщо зростання злочинності статистика у цій країні не фіксує, то ситуація у господарському комплексі не виглядає так блискуче. Нюанс номер один — безробіття. Число незайнятих громадян Швейцарії у липні становила 3,2% від усіх мешканців конфедерації. Зростання безробіття, яке прогнозували раніше, уникнути не вдалося: у червні індикатор незайнятості сягав 2,9%. Подолання психологічної межі 3% — це найвищий показник з 2010 року. За статистикою, у липні роботу шукали 181 тисяча 398 людей, що на 1592 кандидати більше, ніж у червні.

Ще одну загрозу може становити швейцарський франк, який тривалий час був і нині залишається валютою–сховищем для зберігання капіталів великої кількості інвесторів. Експерти, головним чином аналітики французького банку Societe Generale, прогнозують десятивідсоткове зниження курсу франка до євро вже до середини наступного року. За словами французьких аналітиків, головною причиною втечі капіталів із Швейцарії були системні ризики у валютному блоці. Нині вони вже практично не актуальні, але тенденція залишається — і загрози для національної валюти також. До того ж по франку можуть вдарити будь–які успіхи європейської економіки: створення банківського союзу чи будь–які інші стимулюючі заходи. У цій сполучній посудині плюс для Європи означатиме мінус для Швейцарії.

Місцеві ж банкіри до подібних прогнозів ставляться критично. Так, президент банку SNB Томас Джордан днями заявив: швейцарський франк залишається напрочуд сильною і стабільною валютою, тож ризики для економіки країни мінімальні.

...Тим часом у Бремгартені визначили 32 зони, де категорично заборонено з’являтися біженцям. Мер міста пояснив, що таким чином він планує зменшити конфлікти між іноземцями та громадянами Швейцарії.

Юлія МАГДИЧ
Женева