Велике «золото» Ольги

13.08.2013
Велике «золото» Ольги

Прихід до керма національної збірної з фехтування Гарніка Давидяна вочевидь пішов на користь нашим «мушкетерам». Попри те що раніше цей спеціаліст опікувався лише майстрами шаблі, під його орудою по–новому «зафехтували» представники всіх видів зброї. І зібрали на чемпіонаті світу, що вчора завершився в Будапешті, вельми пристойний ужинок. На Батьківщину з медалями повертаються й рапіристи, і шпажисти, і, звісно, шаблісти, точніше, шаблістки.

Ольгу Харлан уже віддавна вважають однією з найсильніших профі з шаблею, входячи в першу трійку світового табелю про ранги. Проте в активі золотої «командної» медалістки Пекіна досі не було індивідуального титулу чемпіонки світу. Цей недолік 22–річна вихованка Артема Скорохода виправила на «мундіалі» в Угорщині, через кілька місяців після виграшу третього поспіль єврофоруму.

Попри царювання на континентальній доріжці, підкорити «світ» Олі довгий час заважали американка Маріель Загуніс та росіянка Софія Велика. Після того як на Олімпіаді в Лондоні Харлан у півфіналі знову програла росіянці, багато хто почав говорити про «фактор Великої» як елемент невдач нашої титулованої шаблістки. Але в заявці на угорський ЧС прізвища лідерки російської збірної шаблісток не було. І це полегшило завдання Харлан.

Зрештою, піднятися на світову вершину миколаївці не завадили ні олімпійська чемпіонка 2012 року кореянка Кім Джи Йон, ні інша сильна російська шаблістка Катерина Дяченко, котра, до слова, вибила з розіграшу дворазову чемпіонку світу Загуніс.

Перемогу в півфіналі над Кім наша співвітчизниця вирвала, програючи по ходу поєдинку 12:14. А фінальне протистояння з Дяченко, яке теж проходило за «інфарктним» сценарієм (виграючи 8:1, Оля «догралася» до нічиєї 12:12), завершилося з рахунком 15:12.

Учора Харлан мала можливість зробити на ЧС «золотий дубль» і разом зі своїми партнерками повернути боржок російській збірній за минулі поразки в командних змаганнях. Змагання шпажисток завершилися вже після підписання цього номера «УМ» до друку.

Після успішного виступу на недавньому чемпіонаті Європи, де українські фехтувальники виграли одразу три медалі в командних змаганнях, тренерський штаб на чолі з Давидяном небезпідставно очікував колективного успіху й ЧС.

Зрештою, сподівання наставників першими виправдали наші чоловіки–шпажисти, які стали віце–чемпіонами світу.

Попри поразку у фіналі від господарів–угорців, радості нашому квартету в складі Богдана Нікішина, Анатолія Герея, Дмитра Карюченка та Віталія Медведєва не було меж. Адже їх попередникам по збірній жодного разу не вдалося сягнути таких висот.

Відзначимо, що на шляху до фіналу, в якому наші хлопці позавчора поступилися мадярам — 38:42, українці перемогли іранців (45:29), росіян (41:40), чехів (33:27) та французів (17:15).

Не менш сенсаційною виглядає й «бронза» Ростислава Герцика, який перервав 13–річне «мовчання» українських рапіристів на чемпіонатах світу. Зійти на планетарний п’єдестал львів’янин зміг завдяки перемогам над триразовим чемпіоном світу німцем Пітером Йоппичем, переможцем одного з етапів КС американцем Рейсом Імбоденою та колишнім лідером світового рейтингу італійцем Андреа Кассарою. А досягти більшого Ростиславу завадив росіянин Артур Ахматхузін, котрий переміг Герцика у півфіналі.