Болт — він і під дощем у Москві Болт

13.08.2013
Болт — він і під дощем у Москві Болт

Рекордсмен світу на 100 м Усейн Болт московський «мундіаль» виграв без конкуренції. (Рейтер.)

Перед стартом чемпіонату світу в Москві, який розпочався минулої суботи, легкоатлетична збірна України брала на приціл чотири нагороди. Неймовірно стрімкий прогрес Богдана Бондаренка дозволяє українським уболівальникам чекати від нього перемоги в секторі для стрибків у висоту. Можна сподіватися також на медальний виступ стрибунки потрійним Ольги Саладухи та нашої жіночої спринтерської естафети 4 х 100 м — у цих дисциплінах у нас стабільно високі результати, починаючи з 2011 року. Завдяки відсутності головних зірок у жіночому семиборстві непогані шанси на п’єдестал отримала й досвідчена українська семиборка Ганна Мельниченко, яка вчора — після двох змагальних видів — очолювала проміжний протокол.

Хай там як, а наразі більшість українських легкоатлетів, які вже «відстрілялися» в «Лужниках», далі кваліфікаційних змагань не пробивалися. Не подолали прохідний норматив у стрибках із жердиною — 5,50 м — чоловіки Олександр Корчмід, Іван Єрьомін та Владислав Ревенко. За межами фінального пулу залишився молотобоєць Євген Виноградов та юні стрибунки в довжину Анна Корнута й Марина Бех.

«Враження від чемпіонату світу — незабутні! З такими людьми потрапити в сектор, ще й у моєму віці!.. Два роки тому я спостерігала за ними вдома, сидячи перед телевізором, а зараз опинилася з ними в одному секторі. Це величезний досвід для мене, багато емоцій. Шкода лише, що не показала результат, на який розраховувала», — відзвітувала 18–річна хмельничанка Бех.

За бортом фіналу в бігу на 400 м залишилася й Наталя Пигида. За підсумками піфінальних забігів показала 11–й час, який став найкращим у її кар’єрі.

На жаль, не зміг дістатися фінішного створу й наш знаний десятиборець Олексій Касьянов. Через незаліковану травму на старті другого дня змагань — у неділю — він спочатку «завалив» біг із бар’єрами, а потім отримав «нуль» у секторі для метання диска. «Щоб знятися зі змагань, потрібні були медичні показання. Мені зробили рентген–знімок, який засвідчив стару тріщину однієї з кісток ступні», — пояснив причини свого сходу Касьянов.

Користуватися допомогою турнірних ескулапів довелося ще одному члену національної збірної України. Під час розминочної сесії дискоболці Наталі Семеновій зламали ніс — так невдало полячка Жанета Глянц у кімнаті для розігріву відпрацьовувала метальний рух. Попри медичну заборону, українка все ж вийшла в сектор, але виконати кваліфікаційний норматив не змогла.

«Для мене було важливим показати рідним, які стежили за змаганнями по телебаченню, що я жива», — пояснила своє рішення донеччанка.

Серед тих, хто брав участь у боротьбі за медалі, хоча лише формально, був ветеран української збірної, ходак Андрій Ковенко. У свої 39 років він показав 15–й результат у ходьбі на 20 км.

Із більш приємного варто відзначити вдале проходження кваліфікації штовхальницею ядра Галиною Облещук (18,04 м) і вихід до півфіналу на 100 м наших спринтерок Наталі Погребняк та Олесі Повх.

Водночас чоловіки вже визначили найшвидшу людину планети. Переможцем на стометрівці прогнозовано став Усейн Болт із Ямайки, який, нагадаємо, напередодні ЧС залишився без своїх головних конкурентів — Тайсона Гея та Асафи Пауела, дискваліфікованих через допінг.

Цього разу пантоміма Болта на секторі виглядала оригінально — він зобразив руками не звичний лук, а парасольку. Адже в Москві позавчора добряче накрапав дощ. У таких вогких умовах ямаєць показав час 9,77 сек., що на майже дві десяті гірше за світовий рекорд, встановлений Болтом чотири роки тому в Берліні. Зате Усейн повернув собі чемпіонський титул після однієї пропущеної каденції. Другим став Джастін Гетлін зі США (9,85), третім — ще один представник Ямайки Неста Картер (9,95).