«Переборщили» з йодом? Не проблема…

08.08.2013
«Переборщили» з йодом? Не проблема…

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), майже півтора мільярда людей (чверть населення планети) мають погіршене здоров’я через постійний брак йоду в організмі. Зокрема, 600 мільйонів осіб потерпають від виражених клінічних наслідків йододефіциту — збільшення щитоподібної залози. Не оминула ця проблема й українців. Як стверджують науковці, раніше такий стан речей більше стосувався західних регіонів України. Нині ж у нашій країні фактично немає місць, де б населення не піддавалося ризику йододефіцитних захворювань.

 

Без йоду складно і сесію скласти, і мамою стати

Лікарі постійно нагадують, що недостатнє надходження йоду в організм викликає порушення функції щитоподібної залози, зниження синтезу її гормонів — усе це впливає на діяльність багатьох органів і систем, призводить до низки патологічних станів. Дифузний нетоксичний зоб, або ендемічний зоб (збільшення залози без порушень її функцій) у 95 відсотках випадків пов’язаний саме з браком йоду в організмі. Визначити захворювання зможе тільки лікар. Серед методів діагностики — пальпація (діагностика з допомогою пальців) щитоподібної залози, УЗД, аналіз крові на гормони.

— Йод є складовою гормону щитоподібної залози — тироксину, який є у кожній клітині людського організму і надзвичайно важливий для його розвитку і функціонування, — розповідає головний ендокринолог МОЗ України Микола Гульчій. — Коли цього гормона недостатньо, гальмуються обмінні процеси в нервовій тканині, що може призвести до порушення розумової діяльності.

Найважчі йододефіцитні захворювання, наголошує лікар, виникають у період внутрішньоутробного розвитку дитини. Якщо вагітна жінка недостатньо споживає продуктів із вмістом йоду та препаратів йоду — у дитини може формуватися не лише дифузний зоб, а й порушення нервової діяльності, розумова недостатність. Але йодний дефіцит впливає на розвиток мозку не лише в немовлят. Якщо доросла людина систематично споживає менше, ніж потрібно, продуктів із цим мікроелементом, — її інтелект поступово згасає, застерігають медики.

За словами Миколи Гульчія, йод особливо потрібен дітям у період росту — аж до 18 років. Дуже потребують його і студенти під час сесії, адже посилений розумовий процес вимагає багато гормона щитоподібної залози. Не обійтися без нього і під час фізичних навантажень, адже тироксин забезпечує скорочення м’язів. Дефіцит цього гормону впливає на дозрівання яйцеклітини, в результаті чого жінка не може завагітніти. Власне, від йоду і гормона, який він виробляє, залежить вся життєдіяльність людського організму. Ось чому йододефіцитні стани такі небезпечні.

Не рибою єдиною…

Єдиний надійний спосіб запобігти йододефіциту — споживати цей мікроелемент у будь–якому вигляді, нагадують лікарі. Це можуть бути і збагачені йодом продукти, і препарати йоду (чисті або у складі вітамінних комплексів). Лікарі радять такі препарати як «Йодомарин», «Йод–актив». Найпростіший і найбільш надійний засіб убезпечити себе від цієї проблеми — додавати в їжу йодовану сіль. Її можна знайти на прилавках усіх магазинів.

Найбільше йоду у морській капусті, морській рибі, риб’ячому жирі. З овочів на цей елемент багаті картопля, огірки, паприка, часник, салат, шпинат, редька, спаржа, помідори, ревінь, цибуля. Є він у фруктах та ягодах — у полуниці, бананах, журавлині, яблуках (насінні), сливах. Гречка, жито овес, горох, гриби, яйця, м’ясо (яловичина, свинина, кури, качки), молоко, кефір, сметана також додадуть йоду до вашого раціону.

— Щоб відновити гормональний баланс у тканинах, потрібні два місяці, — пояснює Микола Васильович. — У кожному конкретному випадку лікар підкаже, як треба діяти. Але профілактикою має займатися кожен. Не треба боятися, що дамо організму більше йоду — тканина щитоподібної залози захоплює його стільки, скільки потрібно. Це як губка у воді — наповниться рідиною «по вінця» — і все. А зайвий йод просто вийде із сечею. І пам’ятайте про важливість профілактичних оглядів. Хоча б раз на два роки робіть ультразвукове дослідження щитоподібної залози, визначайте свій гормональний стан, рівень цукру в крові. У групі ризику — люди, старші 40 років, та хворі на ожиріння.

Наслідки йододефіциту проявляють себе в кожному випадку індивідуально, однак загальні ознаки, які можуть вказувати на проблему, варто знати кожному. Це відчуття постійної втоми, млявість пригнічений настрій, неуважність, біль у серці, відчуття задухи. Насторожити мають і понижена температура тіла, порушення менструального циклу, відчуття мерзлякуватості у приміщенні, де іншим тепло, тьмяне волосся і виражена сухість шкіри.

 

ВАЖЛИВО

Формуючи щоденний раціон, ­враховуйте вміст йоду (мкг на 100 грамів продукту) в деяких продуктах харчування:

* М’ясо — 0,55 — 2,2

* Яйця — 21

* Морська риба (залежно від виду) — 11 — 193

* Прісноводна риба — 1,5 — 80

* Молоко, молочні продукти — 0,9 — 60,4

* Злакові — 0,5 — 6

* Овочі — 0,15 — 9,7

* Вода — 0 — 20

 

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Цікаво, що за життя людина в середньому споживає близько 5 грамів йоду (чайну ложку). Добова потреба в йоді залежно від віку становить від 100 до 200 мкг. За рекомендаціями ВООЗ, малюки дошкільного віку (до 6 років) мають потребу у 90 мкг йоду на добу, діти від 6 до 12 років — 120 мкг, дорослі — 150, вагітні та жінки–годувальниці — 200 мкг.