Утретє без п’єдесталу

08.08.2013
Утретє без п’єдесталу

XV чемпіонат світу з водних видів спорту став третім поспіль «мундіалем», де українські плавці залишилися без нагород. Події, котрі повторюються більше двох разів, — уже не випадковість і навіть не тенденція, а закономірність. У випадку зі збірною України — неприємна.

Піднятися на світовий п’єдестал вітчизняним плавцям не допомогли ні оновлені рекорди Україні, ні чималі фінансові стимули, ні новий головний наставник, затверджений спортивним міністерством на початку року.

Сам 30­річний Андрій Сердінов, під крило якого нещодавно перейшла національна збірна, оцінює результати першості світу­2013 оптимістично. «Наші спортсмени встановили на чемпіонаті світу в Барселоні дев’ять національних рекордів, троє плавців змагалися у фіналах. Андрій Говоров побив три рекорди України та фінішував п’ятим на дистанції 50 м батерфляєм. Дарина Зевіна стала четвертою на 200 м на спині та обійшла всіх європейських спортсменок. А 15­річна Вікторія Солнцева, встановивши на своєму першому дорослому чемпіонаті світу чотири рекорди, фінішувала з шостим та п’ятим результатами на 100 та 200 м брасом відповідно», — сказав на свій захист Сердінов у коментарі «УМ».

Не секрет, що головне завдання, поставлене найвищим спортивним керівництвом країни перед Андрієм Сердіновим, — це медалі наступної Олімпіади в Ріо­де­Жанейро. Нещодавній виступ українських плавців у столиці Каталонії не засмутив головного тренера. «Ці спортсмени увійшли до списку найсильніших плавців планети, а тому складуть гідну конкуренцію своїм титулованим суперникам на Олімпійських іграх 2016 року у Бразилії», — каже Андрій Сердінов, який на Олімпіаді­2004 в Афінах здобув «бронзу» на 100 м батерфляєм.

Щоправда, на думку срібного призера сіднейської Олімпіади­2000 Дениса Силантьєва, особливо радіти барселонським результатам не варто. Адже й, скажімо, на Олімпійських іграх у Пекіні наші плавці не раз оновлювали національний рекорд, але до п’єдесталу так само жодного разу не дотягнули. Варто нагадати, що й на чемпіонаті світу 2011 року в Шанхаї Зевіна та Говоров фінішували на четвертому та п’ятому місцях на своїх коронних дистанціях, а до Олімпіади­2012 у Лондоні так і не додали.

«Бути найкращим в Україні й світі — це не одне й те саме, — каже Силантьєв, який на громадських засадах обіймає посаду члена президії Федерації плавання України. — Щоб боротися за медалі світової першості, українським плавцям не вистачає внутрішньої конкуренції, а їхнім наставникам — найсучасніших знань».

На думку знаного батерфляїста, було б набагато краще і, що головне, дешевше запрошувати до України провідних фахівців світу, а не витрачати гроші на закордонні збори для невеличкої групи наших «елітних» спортсменів. «Загалом існує 32 дистанції, тоді як у нас на всю країну є лише дві­три особи, на яких витрачається левова частка фінансування», — каже Денис Силантьєв.

Зауважимо, що, згідно з новим «мейнстрімом» Федерації, який має допомогти Україні здобути олімпійську медаль Ріо­2016, найкращі плавці збірної справді отримали значні преференції, зокрема дехто з них, як­от Андрій Говоров та Максим Шемберєв, готувався до барселонського ЧС за кордоном. Не допомогло.

Як вважає Силантьєв, чи не головний момент на шляху до планетарних та олімпійських медалей — це спаринги із сильними суперниками. «А як Дарині Зевіній [у київському басейні «Юність»] знаходити мотивацію для тренувань, якщо їй немає з ким конкурувати?» — риторично запитує колишній «Містер Батерфляй» у розмові з кореспондентом «УМ» і наводить приклад олімпійських чемпіонів із Китаю Сунь Яна та Є Шивень, які в 2011 році переїхали до Австралії задля тренувань під орудою всесвітньо відомого спеціаліста Деніса Коттерелла. Хоча, варто сказати, річна зарплата профі становила 1 млн. юанів.

Нагадаємо, зміна керівництва в національній збірній проходила не без скандалу. Нинішніх лідерів на досить високий дорослий рівень вивів наставник Сергій Бондар. Однак спортивне міністерство не продовжило з ним контракт, мотивуючи відмову незадовільними результатами українців на Олімпіаді­2012. Тепер Бондар працює як особистий тренер із Вікторією Солнцевою, і 15­річна плавчиня з Полтави демонструє найбільший прогрес порівняно з іншими нашими збірниками.