З позиції сили

07.08.2013
З позиції сили

Попри те, що популярність і поширеність неолімпійських видів спорту на планеті не надто велика, Всесвітні ігри — серйозне й масштабне дійство, адже з 2001 року його курирує Міжнародний олімпійський комітет. Упродовж 11 днів 4,5 тисячі атлетів із понад ста країн світу змагалися за 195 комплектів нагород у колумбійському місті Калі.

Всесвітні ігри, дев’яті за ліком, пройшли в Південній Америці вперше. Цікаво, що прийняти спортивний форум на своїй території Колумбії допоміг його величність випадок. Від самого початку тендер на IX Ігри неолімпійців виграв Дюссельдорф, однак через економічну кризу завбачливі німці відмовилися від витратного заходу. Натомість Колумбія, яка у світі міцно асоціюється з наркобаронами та наркотрафіками, не втратила нагоди прорекламувати себе з позитивного боку.

Хай там що, але одразу по прильоту до Колумбії всі без винятку спортивні делегації з метою безпеки переходили під опіку воєнізованої охорони. Окрім того, кожна збірна отримувала інформацію щодо безпечних і не дуже місць приймаючого міста.

Українська команда на Всесвітніх іграх була однією з найчисленніших. Не малий, у підсумку, зібрали й ужинок, здобувши 30 нагород (9 золотих, 11 срібних та 10 бронзових) і посівши сьоме місце в неофіційному командному заліку.

Основний внесок до «синьо–жовтої» скарбнички зробили наші силачі, які виграли одразу три «золота» в пауерліфтингу. Прикметно, що майже кожна їхня перемога супроводжувалася оновленням світового рекорду — якщо не за сумою вправ, то принаймні в якійсь окремій силовій дисципліні. Скажімо, найдосвідченіша наша «ліфтерка» Лариса Соловйова, виступаючи в середній ваговій категорії, на своїх третіх Іграх освіжила планетарне досягнення в присіданні (235 кг), жимі лежачи (166 кг) та в сумі триборства (636 кг). У змаганнях важковаговиків Вадим Довганюк відзначився світовим рекордом в жимі (322,5 кг), що дозволило набрати в сумі 1 030 кг. Іще одну золоту нагороду принесла Україні багаторазова чемпіонка та рекордсменка світу Олена Козлова (сума — 645 кг). Варто відзначити, що на третіх Іграх поспіль наша жіноча збірна з силового триборства продемонструвала найкращий результат.

Дві нагороди найвищої проби вибороли в Калі українські сумоїсти — чемпіонами в середній вазі стали Марина Прищепа, відома своїми виступами в національній збірній із дзюдо, та Олександр Гордієнко.

Крім Прищепи, повпредами нашої олімпійської команди на Всесвітніх іграх були ще й представниці художньої гімнастики. Оскільки на олімпіадах медалі роздають лише в багатоборстві, розіграти нагороди в окремих дисциплінах найкращі «художниці» світу приїхали до Колумбії. Знову, як і на цьогорічних етапах Кубка світу, своє вагоме слово сказала українська прима Ганна Різатдінова, яка виграла «золото» у вправах з обручем та «срібло» — з м’ячем. У цій вправі третьою стала ще одна вихованка школи Дерюгіних Аліна Максименко.

На найвищу сходинку п’єдесталу зійшов ще один представник вітчизняного гімнастичного цеху — майстер стрибків на акробатичній доріжці Віктор Кифоренко.

А от його колегам по збірній — парі спортивних акробаток Анастасії Мельниченко та Катерині Ситниковій — судді не дозволили здобути перемогу. «Нас засудили, хоча виступ дівчат був бездоганним, — заявила тренер дуету, який посів другу позицію, Олена Рошинець.

Хай там як, а ще дві золоті нагороди в «синьо–жовту» скарбничку поклали Дарина Ковальова (боулінг) та Іван Гастенко (джиу–джитсу). Також на «неолімпійський» п’єдестал у Калі сходили українські спортсмени, що представляли плавання в ластах, каное–марафон, спортивне орієнтування та ушу.