Під прикриттям «Фантомаса»

07.08.2013
Під прикриттям «Фантомаса»

Одразу після чергового «виверження вулкану» на «Донбас–арені», де, нагадаємо, «Шахтар» переграв «Динамо» 3:1, італійський куратор вітчизняного суддівського корпусу П’єрлуїджі Колліна провів традиційний прес–клуб із представниками мас–медіа. Напевно, передбачаючи питання щодо суддівства в Донецьку, італієць зав­бачливо призначив зустріч зі ЗМІ на наступний день після українського «класико».

Суддівські скандали розхитують український футбольний човен від самого виходу його у відкрите море. Здавалося, що за кураторства Колліни проблем поменшає. Проте багато хто з експертів вважає, що жодних позитивних зрушень за три роки його роботи не відбулося.

На думку самого «Фантомаса», нагнітання істерії навколо арбітражу вигідне клубам–невдахам, які в такий спосіб хочуть перекласти відповідальність за невдачі на інші плечі. «Надто багато розмов про арбітрів узагалі. Краще більше говорити про сам футбол. А то зараз виходить так, що арбітри — це алібі для виправдання поразки», — вважає італієць, який очолює також суддівський комітет УЄФА.

П’єрлуїджі Колліна не заперечує той факт, що українські судді допускають помилки в матчах прем’єр–ліги. Зокрема, в поєдинку першого туру між «Динамо» та «Волинню» Олександр Іванов не поставив чистий пенальті у ворота лучан. Також Колліна визнав, що і в недільному «класико» головний арбітр двічі не вказав на позначку, хоча мав для того всі підстави. Упродовж кількох хвилин Віктор Швецов не призначив пенальті спочатку у ворота гостей, а згодом — пожалів господарів. «Він послідовно оцінив ті два епізоди», — зауважив єврокуратор. Загалом, за словами італійця, Швецов упорався з довіреною йому роботою, хоча й припустився помилок. На думку Колліни, це цілком закономірно для матчу з такою напругою, але помилки на результат двобою не вплинули.

Усі судді, що роблять очевидні помилки, будуть покарані, заявив Колліна. Так, від обслуговування матчів ПЛ «шеф» відсторонив Юрія Мосейчука, котрий у грі третього туру «Шахтар» — «Чорноморець» не покарав за грубість форварда «гірників» Луїса Адріано.

Щодо інциденту з Андрієм Ярмоленком, який отримав рвані рани стегна після атаки у виконанні «шахтаря» Тайсона, то Колліна попросив дочекатися рішення дисциплінарного комітету ФФУ. До речі, Тайсон уже вибачився перед динамівцем.

На тлі суддівських скандалів, які ніяк не вдається «загасити» «Фантомасу», триває «євроінтеграційний» процес найкращих українських арбітрів. На сторінці суддівського комітету ФФУ в графі «арбітри ФІФА» фігурують семеро наших співвітчизників, яких УЄФА дедалі активніше залучає до єврокубкових матчів. Так, Євген Арановський після впевненої роботи на поєдинку другого відбірного раунду ЛЄ отримав «замовлення» на суддівство матчу третього етапу між командами «Младост» — «Севілья». Харків’янин Анатолій Абдула та закарпатець Ярослав Козик обслуговували матчі першого раунду кваліфікації Ліги Європи. Олександр Дердо з Іллічівська працював на матчі другого відбіркового раунду Ліги чемпіонів, а киянин Сергій Бойко вже «дослужився» до третього кваліфайн–етапу Суперліги і, не виключено, може отримати призначення на поєдинки групового етапу ЛЧ.