Людство врятують від голоду... мухи

07.08.2013

З кожним роком кількість населення Землі зростає, і з огляду на те, що процес цей дедалі прискорюється, вже за кілька десятиріч перед людством постане небезпека глобального голоду. Під посіви сільськогосподарських культур і пасовиська для худоби доведеться вирубувати все більше лісів, що загрожуватиме екологічною катастрофою. А рано чи пізно місця на планеті просто забракне. Тож учені вже зараз завзято працюють над пошуками нових джерел харчування, які були б достатньо поживними й «компактними», аби нагодувати якомога більше людей із найменшими затратами.

І, схоже, такий продукт знайдено. Нещодавно ООН рекомендувала тим землянам, які досі цього не зробили, ввести у свій раціон комах. А тепер з’явився й доступний кожному спосіб забезпечити себе і свою родину харчами на все життя, причому з мінімальними фінансовими затратами — майже як у романі Володимира Винниченка про сонячну машину, завдяки якій світ назавжди забув про голод.

Як повідомляє сайт CTV News, дизайнер з Австралії Катаріна Ангер створила інкубатор для вирощування в домашніх умовах личинок комах з метою їх споживання в їжу. До прикладу: із кожного грама яєць чорної мухи–солдата, яку ООН нарівні зі звичайною кімнатною мухою вважає одним із найцінніших у «харчовому» сенсі, через 432 години (18 діб) виведеться личинок, що дадуть 2 кілограми цінного білка. Личинки потрапляють у спеціальний контейнер, звідки їх легко дістати. Як наголошують ­фахівці, харчову цінність цього продукту важко переоцінити, адже у 100 грамах личинок міститься аж 72 грами білка і лише 16 грамів жиру. Для порівняння: в такій самій кількості яловичини білка 52 грами, а жиру — 48.