За Бандеру!

02.08.2013
За Бандеру!

Уже сьомий рік поспіль на Волині відбудеться фестиваль альтернативної музики «Бандерштат». Захід, який пройде 3 та 4 серпня, підтримала Луцька міськрада, численні громадські організації і музиканти.

Цього року ми вирішили назвати наш фестиваль фестивалем українського Опору, розповів «УМ» голова оргкомітету Ігор Гудзь. «Ні для кого не секрет, що в Україні відбувається повзуча колонізація та системне знищення всього українства, — пояснює рішення оргкомітету пан Гудзь. — Лідери опозиції перебувають за ґратами чи змушені переховуватись за кордоном, міністр Табачник–Валуєв вбиває українську освіту, нас втягують до Митного союзу Російської імперії, політичні упирі намагаються запровадити диктатуру однієї особи».

Захід мають відвідати політики Юрій Луценко, Микола Княжицький та Олесь Доній; журналісти Юрій Макаров, Мустафа Найєм, історик Сергій Годлевський; ветерани УПА; представники націоналістичних організацій Східної Європи. На фестиваль завітають організатори кампанії «Свободу Павличенкам». Оргкомітет обіцяє розпочати серед гостей свята збір коштів на будівництво пам’ятника Степану Бандері у Луцьку. А ще в планах — величезний флешмоб, що передбачає викладання з людських тіл символа «тризуб».

Але «Бандерштат» — культурний захід, і мистецька програма цьогоріч дуже насичена. Хедлайнерами фестивалю стануть культові українські гурти «Скрябін» та «Тартак». Причому для «Скрябіна» це буде перший виступ на цьому фестивалі. У Луцьку команда обіцяє виконати пісні як iз нового, так і зі старого періодів. Окрім них, публіку розважатимуть O.TORVALD, Злам та Panke Shava з Києва; дві місцеві команди «КЕТО» та Golev; Етнаterra з Володимир–Волинського; «Різак» (місто Калуш); «Кімната Гретхен» (Дніпропетровськ); «Етсетера» (Суми); «Механічний Апельсин» (Львів); «Триста8ісім» (Ужгород); «Холодне Сонце» (Тернопіль) та «Кораллі» (Івано–Франківськ).

Однією з родзинок музичної програми є виступ білоруських музикантів із гурту Sciana (Брест). Ще один гурт організатори оголосили згодом, адже він визначався шляхом інтернет–голосування. Ним став націоналістичний хеві–метал–бенд «Залізний хрест», що виконує пісні на патріотичну тематику.

Цьогоріч дуже багато спортивних заходів. Це і кубок фестивалю з міні–футболу, конкурс на кращого стрільця з лука, змагання з армрестлінгу, рукопашного бою та ознайомче заняття з йоги. Також передбачені лицарські бої, театр вогню, зачіска–стрижка всім бажаючим в стилі «джура».