На схід від пшениці

02.08.2013
На схід від пшениці

Сергiй Арбузов задумав «зерновий похiд» в Африку та Азiю. (з саайта kmu.gov.ua.)

Українські аграрії вже зібрали 85% ранніх зернових — назагал це майже 27 млн. тонн. Цю цифру на засіданні уряду вчора оприлюднив перший віце–прем’єр Сергій Арбузов, який виконує обов’язки очільника Кабміну на час відпустки Миколи Азарова. Урядовець констатує: врожайність зернових цього року на 4,8 центнера з гектара вища, ніж торік, і становить 29,5 ц/га. «Найвища врожайність ранніх зернових у Черкаській області, Київській, Хмельницькій та Вінницькій областях», — сказав перший віце–прем’єр.

За його словами, рекордний врожай, який ми очікуємо у нинішньому році, — близько 57 млн. тонн, назагал не вплинув на стабільність аграрного ринку. «Внутрішні ціни на ранні зернові стабільні та мають тенденцію до зростання, — сказав Арбузов. — Протягом останніх 10 днів відбулося зростання цін на продовольчу пшеницю — на 50 грн. за тонну, на ячмінь — на 20 грн.». За інформацією в.о. Прем’єра, трейдери у портах купують пшеницю 3–го класу по 1700—1730 грн. за тонну, ячмінь — по 1780—1820 грн. Утім, аби не допустити падіння вартості збіжжя на внутрішньому ринку, урядовець пообіцяв запровадити механізм мінімальних цін на зерно.

Сергій Арбузов також пообіцяв відстежувати ціни на сільськогосподарську продукцію. «За останній рік середні ціни її реалізації зменшилися на 3%», — повідомив він і підтвердив, що уряд лобіюватиме подальше зростання експорту зернових. За ситуації, коли дефіцит державного бюджету зростає, зайвими валютні надхо­дження не будуть. Тож за липень Україна відвантажила у порти 870 тис. тонн зерна. Шанси для нашої держави завоювати нові ринки збуту нині є цілком реальними. «Звертаю увагу, що Україна відкриває нові ринки збуту своєї сільськогосподарської продукції. Одним iз пріоритетних векторів збуту для нас сьогодні є східний напрям», — сказав Арбузов, не уточнивши, втім, які саме регіони він має на увазі.

Експерти, втім, вважають, що йдеться про держави Східної і Південно–Східної Азії, Близького Сходу і Центральної Африки. Назагал вважається, що Україна готова збільшити експорт до 28 млн. тонн. Цю цифру вчора на брифінгу в Камбіні підтвердив i міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк. Із цієї кількості 9 мільйонів тонн становитиме пшениця, 2,5 млн. — ячмінь, і найбільше, 16 млн. тонн — кукуру­дза.