Виконроби під Євролігу

02.08.2013

Якщо футбольна Україна здавна не може уявити себе без «живого» перегляду найсильніших команд континенту, з якими наші клуби регулярно зустрічаються в рамках Ліги чемпіонів, то вітчизняні шанувальники баскетболу досі могли споглядати гру топових клубів Євроліги хіба що по телевізору. Хтозна, як довго залишався б неприступним для українських команд елітний раунд головного клубного баскетбольного турніру Європи, якби не жест доброї волі його організаторів. Вони надали «уайлд–кард» «Будівельнику», дозволивши чемпіону України без відбору «заскочити» в груповий етап.

За великим рахунком, звістка про участь «Будки» в Євролізі стала справжньою несподіванкою. Хоча, на думку генерального менеджера київського клубу Гедемінаса Навікаускаса, це логічний результат тієї роботи, яку вів клуб в останні роки. Схоже, минулорічний успіх «будівельників» — проходження до півфіналу Єврокубка — не минув безслідно, і тепер, за словами Навікаускаса, столичні вболівальники отримають виняткову можливість побачити найсильніші команди континенту й познайомитися з найкращими гравцями Європи.

Не виключено, що на рішення ФІБА–Європа запросити «Будку» до числа 24 топ–клубів Європи вплинуло їхнє бажання прорекламувати великий баскетбол у нашій країні, яка в 2015 році прийматиме чоловічий Євробаскет. Думається, приїзд до столиці таких зубрів континентального баскетболу, як московський ЦСКА, «Барселона», стамбульський «Фенербахче», белградський «Партизан» — чудова тому допомога. Крім цих команд, разом із «Будкою» в групу А потрапив французький «Нантер».

Без сумніву, дебютант основного раунду Євроліги, що стартує 17 жовтня, не хоче виступати хлопчиком для биття. Відтак керівництво БК розпочало активно працювати над підсиленням складу команди. Хоча спочатку «Будівельник» доволі скромно поводився на трансферному ринку, зосередившись на українізації колективу. Першим новачком «Будки» в нинішнє міжсезоння став гравець запорізького «Ферро–ЗНТУ» Андрій Лебединцев. Згодом із «Черкаських мавп» кияни повернули свого колишнього захисника, 30–річного Олександра Неруша, й заявили про перепідписання контракту з Артуром Дроздовим. Ще одним «національним» придбанням «Будки» став 39–річний Леонід Яйло. Колись давно він п’ять разів вигравав із «Будівельником» чемпіонат України, а в минулому сезоні працював асистентом тренера БК «Миколаїв».

Надалі ж «Будівельник» узявся за істинне нарощування м’язів. Рецепт для цього стандартний, тож переїзд до Києва ще двох американців — очікувана подія. Ім’я Ріккі Мінарда, котрий минулий сезон провів у «Бешикташі», в Україні відоме, адже раніше цей темношкірий захисник грав за «Азовмаш». А от 25–річний легкий форвард Дахуан Саммерс багато грав в НБА — за «Детройт», «Нью–Орлеан», «Лос–Анджелес кліпперз». Подейкують, що «Будка» веде перемовини також з одним із найкорисніших виконавців попередньої Євроліги, плеймейкером італійської «Сієни» американцем Боббі Брауном.

Як можливих новачків «гладіатори» розглядають і кандидатури відомих європейських баскетболістів. Не виключено, що найближчим часом команду поповнять литовці, що мають польське коріння, — брати Даріуш та Кшиштоф Лавриновичі, а також хорват Марко Попович. Усі троє у минулому сезоні виступали за «Жальгіріс».

А ТИМ ЧАСОМ…

У результаті угоди між двома клубами НБА «Детройт пістонз» та «Мілуокі бакс» українець В’ячеслав Кравцов наступний сезон проведе вже не в Місті моторів, а в складі «оленів». Славко став учасником обміну: його та Кріса Міддлтона обміняли на зіркового захисника «Мілуокі» Брендона Дженнінгза. Конкурувати за місце в основі нової команди українському центровому доведеться із грузином Зазою Пачулія та хорватом Мірославом Радульїцею.