«Еліна вчиться бути популярною»

02.08.2013
«Еліна вчиться бути популярною»

У грі — Еліна Світоліна. (Олександра ПРИХОДЬКА.)

Коли сестри Бондаренко почали сходити з тенісної арени, Україна втратила своїх представниць у когорті провідних тенісисток світу. Певний час звання першої ракетки країни носила Леся Цуренко. Проте, «заскочивши» у першу сотню рейтингу, киянка надалі прогресувала дуже повільно. Натомість 18–річна Еліна Світоліна, зарекомендувавши себе з найкращого боку в юніорському тенісі, з кожним кроком своєї дорослої кар’єри, початої минулої осені, піднімалася все вище й вище. Минулого тижня вихованка харківської школи, якою опікується Юрій Сапронов, виграла в Баку свій перший повноцінний турнір серії WTA і вперше потрапили у світовий «топ–50».

Без сумніву, це значне досягнення в кар’єрі юної уро­дженки Одеси. Прийняти привітання після бакинського тріумфу вона приїхала через Харків у Донецьк — там Еліна бере участь у Viccourt Cup — турнірі ITF з призовим фондом 75 тисяч доларів.

Зазвичай гравці першої півсотні світового рейтингу вже не виступають на таких змаганнях. «Якби цей турнір не проходив у Донецьку, так близько від дому, нас би тут не було. Окрім того, ми не могли не підтримати наших донецьких колег. Без сумніву, участь у цих змаганнях тенісистки з «топ–50» суттєво підвищує інтерес до них і, вочевидь, іде на користь всьому вітчизняному тенісу», — пояснив у коментарі «УМ» менеджер Світоліної Всеволод Кевлич.

За словами колишнього віце–президента Федерації тенісу України, донецький турнір для Еліни — це насамперед психологічне, ментальне тренування, а також своєрідний відпочинок після складних баталій. «Третій тиждень поспіль вона грає півфінали, тому трохи втомилася. До того ж Еліна мусить побути в шкурі лідера, відчути ажіотаж навколо своєї персони. Аби, здобуваючи успіхи у WTA–турі й потрапляючи під приціл ЗМІ та уболівальників, потім не відчувати дискомфорт. Зрештою, щоб уникнути зоряної хвороби, потрібно навчитися бути популярною», — каже пан Кевлич про мотиви виступу Світоліної на кортах клубу «Віккорт».

А щодо перспектив проведення в Україні значно «крутіших» змагань — серії WTA, а не ITF — тенісний функціонер налаштований скептично. «Навіть на найскромніший турнір WTA потрібно витратити 500 тисяч доларів. Окупити ці витрати — шляхом продажу реклами та прав на телетрансляції — в Україні не вдасться. Навряд чи когось і за кордоном зацікавить такий контент. До того ж у нас немає відповідних стадіонів, де можна було б зібрати чималу кількість вболівальників. На жаль, у нашій країні ще доволі низький інтерес до тенісу», — каже Всеволод Кевлич.

Відзначимо, що в основній сітці «одиночки» донецького «75–тисячника» було заявлено одразу десять українок. До чвертьфінальної стадії, матчі якої відбулися вчора, пробилося троє: двоє представниць донецької школи тенісу й одна вихованка — власне, найуспішніша — з харківської академії. Саме Еліна Світоліна — беззаперечний фаворит Viccourt Cup, і свій перший номер посіву новоспечена прима вітчизняного жіночого тенісу наразі виправдовує сповна.

Учора в українському чвертьфінальному «дербі» представниця Харкова «розібралася» з донеччанкою Катериною Козловою — 6:4, 6:2. «Звісно, суперництво між школами існує, але воно добре, неагресивне. Безперечно, кожен уболіває за своїх. Це спорт і хтось повинен перемогти. Та всі разом ми радіємо за успіхи українського тенісу», — так Всеволод Кевлич відгукнувся про стосунки між регіональними академіями.

Попри значно вищий статус Світоліної, увага та підтримка місцевих уболівальників була на боці господарки кортів. Однак, сподівається Кевлич, у півфіналі, де першій ракетці України протистоятиме німкеня Діна Пфізермайєр, яка пройшла росіянку Катерину Бичкову (2:6, 6:3, 7:6), донецькі вболівальники підтримуватимуть саме Еліну. Адже вона залишилася єдиною представницею України на турнірі. Валентина Івахненко пробитися до півфіналу не змогла, поступившись Марії Келер із Португалії — 7:6, 7:5.

Днем раніше, у 1/8 фіналу, Світоліна вибила молоду українку Ангеліну Калініну (6:4, 6:1), Козлова — Надію Кіченок з Дніпропетровська (4:6, 6:3, 7:6), Пфізенмайєр — донеччанку Бейгельзімер (7:6, 2:6, 7:5), Івахненко — бельгійку ван Ойтванк (6:3, 7:5).