Прем’єра без глядачів

01.08.2013
Прем’єра без глядачів

Дебют — це завжди складна й відповідальна справа. Проте старт «Металіста» в прем’єрному для клубу розіграші Ліги чемпіонів пройшов за полегшеною програмою. Перший, гостьовий, матч тре­тього раунду проти грецького ­ПАОКа відбувся на порожньому стадіоні — в такий спосіб УЄФА покарала клуб із Салонік за неналежну організацію матчу Ліги Європи–2012/2013 проти віденського «Рапіда», коли на поле вибігла ціла «хмара» гарячих грецьких фанів. Відтак, залишившись без свого головного козиря, — палких та несамовитих уболівальників, ПАОК не зміг на рівних конкурувати з українським віце–чемпіоном.

Хоча, якщо говорити про національне коріння «основи» «металістів» у матчі з греками, то серед 11 бійців, яким довірив місце на полі стадіону «Тумба» Мирон Маркевич, не було жодного українця, однак за формальними ознаками, наявності паспорта громадянина України, наших співвітчизників було троє — Володимир Дишленкович, Едмар та Марко Девич. Утім, про географічну належність харків’ян більше говорила їхня «жовто–синя» форма, ніж кадрове представництво. Хай там як, але саме форвард збірної України Девич став головним героєм поєдинку, вистреливши переможним дуплетом.

Щоправда, початок поєдинку не обіцяв легкого життя «Металісту», оскільки господарі відразу організували спланований наступ на ворота Дишленковича. Чи не найактивнішим у складі ПАОКа, який на початку нового сезону очолив знаний голландський спеціаліст Хуб Стевенс, був бразилець Лукас, відомий своїми виступами за львівські «Карпати». Однак матеріалізувати ігрову перевагу господарі не змогли.

Водночас підопічні Мирона Маркевича, пересидівши шторм у захисній бухті, згодом розправили свої вітрила й пішли у контратаку. Як відзначив після гри аргентинський півзахисник «Металіста» Себастьян Бланко, команді було важко одразу відчути ритм матчу, адже порожні трибуни створювали атмосферу тренувального поєдинку. Щоправда, біло–чорна арена була не повністю порожньою — 200 харківських фанів активно підтримували своїх улюбленців. І в одній із вилазок, практично під завісу першого тайму, «металісти» заробили пенальті, яке вміло реалізував Девич.

Як пояснив згодом Стевенс, саме «гол у роздягальню» зламав гру. «До 40–ї хвилини команда діяла добре. Але потім пропустили м’яч, і я не розумію, в що ми грали в другому таймі», — відзначив екс–наставник «Шальке».

Натомість «металістам» виїзний гол розв’язав руки, й підопічні Маркевича взяли протистояння під свій контроль. «Після перерви ми налагодили контргру й, чесно кажучи, повинні були довести рахунок до розгромного», — сказав капітан українського клубу Хосе Соса. Проте максимум, на що спромоглися харків’яни, так це подвоїти рахунок. Спіймавши суперника на контратаці, дубль оформив Девич. Варто відзначити, що після нещодавнього одруження у Марко відкрилося друге дихання. Після офіційного старту нового сезону — в чотирьох поєдинках — він забив п’ять голів, відзначившись дублями в двох останніх матчах.

«Ми досягли хорошого результату перед матчем–відповіддю. Так що всі задоволені. Думаю, клас «Металіста» вищий, це й визначило результат гри», — підбив підсумок дебюту харківського клубу в Лізі чемпіонів Девич.

* * *

Анатолій Тимощук, який у міжсезоння залишив стан чинного переможця Ліги чемпіонів — «Баварії», допоміг «Зеніту» вдало розпочати єврокубковий сезон. Добре знайомий «Шахтарю» данський «Нордшелланд» доволі непогано виглядав у протистоянні з російським віце–чемпіоном, проте одного разу не встежив за «мовчазним» форвардом пітерців. До візиту в 20–тисячне містечко Фарум Олександр Кержаков не міг забити впродовж більше 1500 хвилин. Однак за допомоги партнерів, які вивели форварда на чудову «вогневу» позицію, 30–річний Керж нарешті перервав голеве мовчання. Водночас упевнена гра Тимощука в центрі захисту забезпечила голкіперові «Зеніта» Юрію Лодигіну перший у сезоні «сухий» матч.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Третій кваліфікаційний раунд
(перші матчі, результати вівторка)

ПАОК (Греція) — «Металіст» (Україна) — 0:2 (Девич, 42 (пен.), 73)

ПАОК: Хакобо, Ціоліс, Мігел Вітор, Ліно, Атанасіадіс (Нецид, 80), Лезар, Кацураніс, Кіціу, Георгіадіс (Вукич, 67), Салпінгідіс, Лукас (Олісе, 53)

«Металіст»: Дішленкович, Моледо, Вільягра, Папа Гуйє, Асеведо, Едмар, Торрес, Дієго де Соуза (Бланко, 63), Марлос, Соса (Краснопьоров, 90), Девич (Крістальдо, 77)

Попередження: Салпінгідіс, 23; Атанасіадіс, 75; Вітор, 77 — Соуза, 31; Гуйє, 60

Суддя — Пауль ван Букел (Голландія)

Салоніки, стадіон «Тумба», 200 глядачів.

«Нордшелланд» (Данія) — «Зеніт» (Росія) — 0:1 (Кержаков, 49; Тимощук «З» — 90 хв.), «Шахтар» (Крг, Казахстан) — «Скендербеу» (Албанія) — 3:0, «Аустрія» (В, Австрія) — «Хабнарфйордур» (Ісландія) — 1:0, «Нимме Калью» (Естонія) — «Вікторія» (Пл, Чехія) — 0:4, «Динамо» (Тб, Грузія) — «Стяуа» (Румунія) — 0:2, «Базель» (Швейцарія) — «Маккабі» (ТА, Ізраїль) — 1:0, ПСВ (Голландія) — «Зюлте Варегем» (Бельгія) — 2:0, «Динамо» (Зг, Хорватія) — «Шериф» (Молдова) — 1:0, «Ліон» (Франція) — «Грассхопперс» (Швейцарія) — 1:0.

* * *

Найцікавші спаринги. «Лехія» (Гданськ) — «Барселона» — 2:2, «Вюрцбургер кікерз» — «Боруссія» (Д) — 0:3, «Кайзерслаутерн» — «Байєр» — 1:1.

 

ПРАВО ВЛАСНОСТІ

Напередодні матчу в Салоніках президент ПАОК Іван Саввідіс, що має російське походження, став iще одним джерелом, яке підтвердило тезу: Сергій Курченко не є справжнім власником «Металіста». Відповідаючи на запитання кореспондента української газети «Взгляд»: «Не так давно ви організували в Салоніках міжнародний шаховий турнір. Не хочете запропонувати Курченку зіграти партію в шахи?» — Саввідіс сказав: «Я граю тільки з реальними власниками. Хто є справжнім власником «Металіста»? Облиште, я знаю трохи більше, ніж ви думаєте».

Нагадаємо, раніше багато говорили про те, що 28–річний Курченко — новітній газовий і медіа–магнат — є лише підставною особою «сім’ї», тобто Олександра Януковича–молодшого та його бізнес–групи.

Грецькі ЗМІ розтиражували різку заяву Саввідіса. Реагуючи на неї, Сергій Курченко сказав таке: «Коли господарі якихось клубів за якісь бонуси роблять завідомо неправдиві заяви, з одного боку, це неприємно. Але з іншого боку — це зрозуміло. Це дає змогу поліпшити бюджет цих клубів. Я теж знаю трошки більше, ніж їм і вам здається».