Демократія за зниженими цінами

31.07.2013

Черговий референдум у Швейцарії завершився нещодавно доволі прогнозованим результатом: 68% мешканців країни банків підтримали ідею обмежити премії та розміри вихідної допомоги місцевим топ–менеджерам. Тож уже в 2014 році бонуси керівникам фірм, які обчислювалися мільйонами франків, будуть поза законом.

Референдуми для швейцарців — можна сказати, національний вид спорту. Всього важливі для країни питання влада виносила на загальний розгляд ... 577 разів. І це тільки на державному рівні. А окрім них, швейцарці беруть участь в опитуваннях на кантональному і навіть муніципальному рівнях. Причому рішення, які вони продукують, ніколи і ніхто не намагався оскаржувати. Нещодавно населення країни відмовилося від пропозиції прямих виборів президента країни — мовляв, цілком і повністю довіряють цю місію своїм депутатам. Ще один цікавий приклад: мешканці Швейцарії сказали «ні» ідеї збільшити щорічну відпустку із 4 до 6 тижнів. «Вони собі подумали: адже якщо ми менше працюватимемо, то менше зробимо товарів, менше їх продамо і, відповідно, рівень нашого життя погіршиться. Пряма демократія швидко робить суспільство більш зрілим!» — коментує доктор економіки університету Женеви Богдан Гаврилишин. Є, звичайно, і мінуси. Так, саме один iз референдумів відкрив зелене світло перед продажем в аптеках країни героїну — за лікарським рецептом.

У невеликій за розмірами державі може одночасно проходити 8–10 референдумів, на яких громада сама вирішує, чи проводити Олімпійські ігри, які мають бути зарплати, які платити податки тощо. Конфедерація не розробляє єдиної системи інтернет–голосування: кожен iз трьох кантонів, мешканці яких голосуватимуть інтерактивно, створює свою. І якщо женевська система була розроблена та керується власне кантоном, то, скажімо, кантон Нашатель керує системою, створеною приватною компанією. Інша приватна організація створила та займається менеджментом голосування у кантоні Цюріх. 

А не так давно країна зробила крок до цілковитої автоматизації народного волевиявлення — у Швейцарії відбувся перший референдум у режимі онлайн. «Виявлення актуальних для референдуму тем, а також збір електронних пiдписів для громадських ініціатив та референдумів — так званий і–коллектінг — стоїть на порядку денному на най­ближчі 10 років», — сказала «УМ» федеральний канцлер Швейцарії Корін Казанова. На думку федерального канцлера, серед головних переваг електронного голосування можна відзначити можливість участі у волевиявленні громадян країни, що перебувають за кордоном, а також людей з обмеженими можливостями, збільшення відсотка голосуючої молоді та прискорення процедури підрахунку голосів. Також воно виключає недійсні бюлетені.

Але найцікавішим є кошторис цієї ідеї. Влада Швейцарії планує витратити на систему інтернет–голосування близько 7,5 мільйона швейцарських франків. Варто порівняти цю цифру  з витратами на останні парламентські вибори в Україні: держава, яка є більшою, ніж Швейцарія, у 5,6 раза, витратила на процес волевиявлення 1,2 мільярда гривень. Наскільки сильно впливає прозора система формування правил гри на економіку, можна почути чимало експертних коментарів. Головний її лейтмотив простий: ситуація у господарській сфері тут відчутно краща, ніж у середньому по Євросоюзу, а безробіття суттєво менше, ніж у ЄС. Причому із супернадійною банківською системою аналітики ці явища не пов’язують.

Юлія МАГДИЧ