«Трясовина» в дорозі

30.07.2013
«Трясовина» в дорозі

«Трясця тій дорозі», — знесилено думаєш після чергового нападу нудоти, у розпачі не знаючи, як дістатися до кінця маршруту. Морська хвороба багатьом­ підтинає під корінь плани про далекі подорожі, та навіть нетривалі поїздки в автобусах і машинах українськими дорогами часто стають тортурами для тих, кого «закачує». Хоч недугу і називають морською, проте дійняти вона може не лише на кораблі, а й у літаку, автомобілі, потязі. Загойдування в дорозі зазвичай викликає тяжкість у шлунку, нудоту, головний біль, слабкість. Лікарі кажуть: причиною таких станів є недостатня функція вестибулярного апарату, і часто це — спадкова проблема.

Однак навіть iз такою капосною недугою можна «домовитись». Принаймні якщо ви знаєте, що всі ці неприємні симптоми спіткають вас, щойно вирушите в дорогу, маєте подумати про захист власного організму в умовах, яких не оминути. Насамперед варто захопити в подорож спеціальні пігулки. Якщо лікар не бачить для вас протипоказань, то ліки слід вживати згідно з інструкцією. Зазвичай схема така: випиваєте таблетку за півгодини–годину до поїздки і потім, під час самої подорожі, вживаєте кілька пігулок через рівні проміжки часу.

Але що робити, якщо проблема трапилася зненацька і ви не озброєні препаратами проти нудоти? Тоді скористайтеся перевіреними народними засобами. Морська недуга, особливо в автомобілі, найчастіше виникає тому, що мозок і тіло не можуть скоординуватися між собою, оскільки ви сидите в машині начебто нерухомо, тоді як авто їде. Спробуйте зафіксувати погляд на дорозі, на якійсь віддаленій точці (дереві, будинку вдалині, просто на горизонті). Мозок через деякий час «заспокоїться», і відчуття нудоти й запаморочення мине.

Якщо ви схильні до цієї недуги, то в дорозі вам краще зайняти таке місце, звідки матимете гарний огляд місцевості. Найкраще — спереду, біля водія. І не сідайте «в зворотному напрямку» — в автобусах чи тролейбусах є такі місця.

Лікарі радять не подорожувати на порожній шлунок. Перед поїздкою краще з’їсти щось легке — салат iз куркою, вівсяну кашу. Важливо пити достатньо рідини. Покладіть під язик м’ятний льодяник або цукерку з імбирем (такі можна купити в аптеці). Якщо під рукою немає льодяників — попросіть попутника поділитися жувальною гумкою, випийте води. Морська хвороба підвищує слиновиділення, що найчастіше провокує нудоту. У пригоді стануть оливки: варто розжувати кілька штук, щоб усунути неприємність. Або посмокчіть скибочку цитрини: лимонний сік також чудового врівноважує ці моменти.